Contrastversie favicon ComBron Communicatie Wat is artikelmarketing en hoe verschilt het van contentmarketing?

Artikelmarketing is een vorm van online marketing waarbij je artikelen schrijft en plaatst op speciale websites die bedoeld zijn om backlinks naar je eigen website te genereren. Backlinks zijn links van andere websites naar jouw website, die een positieve invloed kunnen hebben op je ranking in zoekmachines zoals Bing.

Het doel van artikelmarketing is dus om meer bezoekers en potentiële klanten naar je website te trekken door middel van waardevolle en relevante informatie.

Contentmarketing is een bredere term die alle soorten content omvat die je creëert en verspreidt om je doelgroep te bereiken, te informeren, te overtuigen en te behouden. Contentmarketing kan bestaan uit blogs, video’s, podcasts, e-books, infographics, webinars, social media posts, enzovoort. Het doel van contentmarketing is om een relatie op te bouwen met je doelgroep, je autoriteit en vertrouwen te vergroten, en uiteindelijk winstgevend klantgedrag te stimuleren.

Frans balkon met aan het balkonhek een bord waarop "gratis artikelen te koop" te lezen staat als link naar artikelmarketing.

Artikelmarketing is dus een specifieke vorm van contentmarketing die zich richt op het verkrijgen van backlinks. Contentmarketing is een meer holistische en strategische benadering die zich richt op het bieden van waarde aan je doelgroep in elke fase van de klantreis.

Hoe werkt artikelmarketing?

Artikelmarketing werkt als volgt:

  • Je schrijft een artikel over een onderwerp dat gerelateerd is aan je product of dienst, bijvoorbeeld een probleem dat je kunt oplossen, een tip die je kunt geven, of een trend die je kunt bespreken.
  • Je plaatst het artikel op een website die gespecialiseerd is in artikelmarketing. Marketeers en communicatiemensen zouden hierbij (bijvoorbeeld) kunnen denken aan Frankwatching. Websites als Frankwatching hebben meestal veel artikelen in verschillende categorieën en onderwerpen, en staan toe dat je links naar je eigen website in het artikel opneemt.
  • Je zorgt ervoor dat je artikel voldoet aan de richtlijnen van de website waar je het plaatst, bijvoorbeeld qua lengte, kwaliteit, originaliteit, relevantie, en aantal links.
  • Je optimaliseert je artikel voor zoekmachines door gebruik te maken van zoekwoorden, titels, headings, meta descriptions, en ankerteksten. Zoekwoorden zijn de woorden of zinnen waarop je gevonden wilt worden in de zoekresultaten. Titels zijn de koppen die de aandacht trekken van de lezers en de zoekmachines. Headings zijn de subkoppen die de structuur van het artikel aangeven. Meta descriptions zijn de korte samenvattingen die onder de titels verschijnen in de zoekresultaten. Ankerteksten zijn de woorden of zinnen die de links naar je website bevatten.
  • Je promoot je artikel via social media, e-mail, of andere kanalen om meer lezers en klikken te genereren.

Wat zijn de voor- en nadelen van artikelmarketing?

Artikelmarketing heeft een aantal voor- en nadelen die je moet afwegen voordat je besluit om deze methode toe te passen. Hier zijn enkele voorbeelden:

Voordelen

  • Artikelmarketing kan je helpen om meer zichtbaarheid en autoriteit te krijgen in je vakgebied, door waardevolle informatie te delen met je doelgroep.
  • Artikelmarketing kan je helpen om meer verkeer en leads naar je website te leiden, door links naar je website in het artikel op te nemen.
  • Artikelmarketing kan je helpen om beter te ranken in zoekmachines zoals Bing, door backlinks van andere websites naar jouw website te creëren.
  • Artikelmarketing kan relatief goedkoop en eenvoudig zijn om uit te voeren, omdat er veel websites zijn die gratis of tegen een kleine vergoeding artikelen accepteren.

Nadelen

  • Artikelmarketing kan riskant zijn voor je reputatie en ranking, als je artikelen plaatst op websites die een lage kwaliteit of betrouwbaarheid hebben, of die als spam worden beschouwd door zoekmachines.
  • Artikelmarketing kan tijdrovend en arbeidsintensief zijn om uit te voeren, omdat je veel artikelen moet schrijven, plaatsen, optimaliseren, en promoten.
  • Artikelmarketing kan minder effectief zijn dan andere vormen van contentmarketing, omdat je afhankelijk bent van de lezers en de zoekmachines om je artikel te vinden, te lezen, en door te klikken naar je website.
  • Artikelmarketing kan minder duurzaam zijn dan andere vormen van contentmarketing, omdat je artikelen kunnen verdwijnen, verouderen, of overschaduwd worden door andere artikelen op dezelfde website.

Welke Nederlandse termen horen bij artikelmarketing?

Artikelmarketing is een term die ook in het Nederlands wordt gebruikt, maar er zijn ook andere termen die ermee te maken hebben. Hier zijn enkele voorbeelden:

  • Linkbuilding: het proces van het verkrijgen van links van andere websites naar jouw website, om je ranking in zoekmachines te verbeteren. Artikelmarketing is een vorm van linkbuilding.
  • Gastbloggen: het schrijven en plaatsen van een blogartikel op een andere website dan je eigen website, om je expertise te tonen, je doelgroep te bereiken, en links naar je website te krijgen. Gastbloggen is een vorm van artikelmarketing.
  • Contentdistributie: het verspreiden van je content via verschillende kanalen, zoals social media, e-mail, of online platforms, om meer zichtbaarheid en bereik te krijgen. Contentdistributie is een onderdeel van artikelmarketing.
Bronnen en lezenswaardigheden
  1. Artikel marketing: de voor- en nadelen (Bianca Walraven, in het Nederlands)
  2. Wat is artikelmarketing? (Optimus Online, in het Nederlands)
  3. Wat is contentmarketing en hoe bouw je er een sterk merk mee? (Machielsen, in het Nederlands)