Review Rode NT1-a condensatormicrofoon

Photo of author
Door: Edo Dijkgraaf

Conclusie Rode NT1-A

De Rode NT1-A is een zeer bekende en ondergewaardeerde microfoon. De microfoon heeft een (zeer) lage “noise floor”, hetgeen betekent dat hij (zij?) geen eigen geluid toevoegt. Geen ruis, geen brom, niets. Wel worden de slistonen geaccentueerd.

Pluspunten

  • Prijs
  • Zeer gedetailleerd geluid
  • Verwaarloosbaar eigen geluid
  • Beschikbaarheid
  • Materiaalkeuze
  • Zeer compleet (wordt standaard geleverd met shockmount en popfilter)

Verbeterpunten

  • De “presence boost” zorgt ervoor dat je alle sibilante klanken goed hoort

Aanschafprijs op testdatum: € 189,-

Rode NT1-A is de ultieme beginnersmicrofoon voor voice-over

Als ik deze condensatormicrofoon moet omschrijven, dan is het een microfoon die vrij neutraal registreert. De microfoon is één van mijn favoriete microfoons. Niet omdat er geen betere microfoons bestaan, maar omdat het een geweldig eerlijke microfoon is.

Onder professionals is de NT1-A niet de microfoon die je graag toont op de foto’s van je studio. Je zou denken dat dat is omdat je meer indruk maakt met een ongeveer 5x duurdere Neumann TLM103, maar dat is te kort door de bocht. Èchte stemacteurs zijn zijn toegewijde vakmensen met een professioneel gehoor die het verschil horen. De TLM103 is bij veel stemacteurs (voice-overs) favoriet omdat het een specifiek op stemgeluid ontwikkelde microfoon is. De NT1-A is meer een allround microfoon.

Het allround karakter van de Rode komt vooral tot uiting in het hogere bereik. Wie meer massa/body in het geluid wil, kan dit na de opname eenvoudig toevoegen. In mijn beleving dankt de TLM 103 zijn populariteit aan het feit dat het ruwe product minder verschilt van het gewenste eindproduct. Nabewerking vindt echter altijd plaats. Hoe goed deze microfoon is, laat de onderstaande video zien.

In de video neemt de NT1-A het op tegen een Neumann U87 Ai. De Neuman is kost bij het schrijven van deze tekst zo’n € 2.333,- tegen € 189,- voor de Rode. De commentaren onder de video laten zien dat er mensen bestaan die weten welke microfoon de Neumann is, maar het zijn er niet veel.

Dat het gros van de mensen het geluid van NT1-A niet kan onderscheiden van een microfoon die meer dan 12x duurder is, is geweldig. Zeker als je je bedenkt dat de U87 wordt gebruikt om de groten der aarde op te nemen. Om het verschil te kunnen waarnemen, moet je een geoefend luisteraar zijn en de diagrammen van beiden kennen. Je moet je daarbij wel afvragen of het wel klopt dat de ene microfoon beter is dan de andere als de menigte het verschil niet hoort. De waarde wordt immers bepaald door de massa. Je kunt er echter zeker van zijn dat dit een topmicrofoon is, maar waarom bestempel ik het dan als een beginnersmicrofoon? Net als bij camera’s zijn middenklasse microfoons leerzamer dan de microfoons uit de allerhoogste regionen. En mocht het eens tegenzitten, bedenk dan waar Billie Eilish en haar broer (Finneas O’Connell) When We All Fall Asleep, Where Do We Go? opnamen. Billie gebruikt een TLM 103, maar won 3 Grammy’s door een album vol te zingen met een AT2020 (minder dan 100 Euro).

Een neutrale microfoon, maar geen karakterloze microfoon

De Rode is een condensatormicrofoon die moeiteloos is te gebruiken voor tenminste 90% van de Nederlandse stemmen. In Nederland slissen we niet veel. De S-klank is niet dominant. Als dat we zo was geweest, dan zou de microfoon minder breed kunnen worden toegepast.

Zonder direct scherp te zijn, accentueert de microfoon geslis. Ook in het laagste bereik is de microfoon niet volledig neutraal. Hij geeft net wat minder laag weer dan hij zou moeten. Opnieuw valt het alleen op als je de diagram kent en weet waarnaar je moet luisteren, en zelfs dan alleen bij vrouwenstemmen.

Het bovenstaande is een opsomming van feitelijkheden, maar het dient wel in de juiste verhoudingen te worden gezien. Perfecte microfoons bestaan niet. Desalniettemin doet de Rode erg goed zijn best er een te zijn.

Goed om rekening mee te houden

De Rode is zoals gezegd een cardioïde condensatormicrofoon en slaagt daar geweldig in. Een condensatormicrofoon heeft fantoomspanning nodig en is erg gevoelig en de cardioid pick up pattern (de niervormige richtingskarakteristiek) zorgt ervoor dat je vaak meer registreert dan wat eigenlijk handig is.

Foto van de Rode NT1-A bij de review van de condensatormicrofoon door ComBron.

Een microfoon als deze is dus niet zomaar overal in te zetten. Voor podcasts waarbij je met meerdere mensen aan een tafel zit, is deze microfoon bijvoorbeeld niet geschikt omdat hij veel te veel omgevingsgeluiden registreert. Om deze zelfde reden zul je al snel heel anders gaan kijken naar je kantoor. Wat een galm!

Wie echter aan de slag gaat met de Rode, zal zijn/haar bedrijfsvideo’s kunnen vervolmaken met erg goede voice overs.

Vlaamse handleiding Rode NT1-A

Omdat er geen Vlaamse handleiding bestaat van de Rode NT1-A, hebben we de gebruiksaanwijzing van de microfoon zelf maar vertaald: Vlaamse gebruiksaanwijzing Rode NT1-A condensatormicrofoon.

Specificaties Rode NT1-A

Frequentiebereik: 20 Hz ~ 20.000 Hz
Uitgangsimpedantie: 100 Ω
Gevoeligheid: -31.9 dB re 1V/Pa @ 1 kHz (25 mV/Pa @ 94 dB SPL)
Maximale SPL (geluidsdruk): 137 dB (@ 1kHz, 1% THD into 1kΩ)
±2 dB @ 1 kHz
Ruissignaal: 5 dBA SPL (IEC 60651)*
Maximum output: +13.7 dBu (@ 1 kHz, 1% THD into 1 kΩ)
Dynamisch bereik: >132 dB (per IEC 60651)*
Vehouding signaal/ruis: 88 dB SPL (@ 1kHz, rel 1Pa per IEC 60651)*
Fantoomvoeding: ja, 48 Volt

Aansluiting: 3-pin xlr

Netto gewicht: 326 gram

* Geen meting op basis van (moderner) IEC 61672 opgegeven.

Distributeur en dealer Rode België

Op deze pagina (klik) staan de Rode dealers.

Logo Mafico Pro
Mafico BV

Distributeur/importeur Rode België

Dorsvloerweg 897
2661 MN Bergschenhoek
Nederland

Tel. +31 (0)10 – 414 8426

GTIN: 00698813000142

Reageren? Graag!