DAP HP-290 PRO gesloten hoofdtelefoon

Photo of author
Door: Edo Dijkgraaf

DAP HP-290 PRO gesloten hoofdtelefoon

Photo of author

De HP-290 PRO koptelefoon van DAP zou aanzienlijk beter scoren als de kabel niet permanent aan de hoofdtelefoon vast zou zitten en als het apparaat niet zo enorm zou knellen bij mensen met een wat groter hoofd.

Review DAP HP-290 PRO gesloten koptelefoon.

Deze review wordt binnen korte tijd herzien omdat we de reviews standaardiseren. Kom snel nog eens terug!


Dit betekent dat de hoofdtelefoon voor mensen met een klein hoofd zeker niet wordt afgeraden, want het geluid is goed en wie de DAP gebruikt in de studio zal geen last hebben van lekkend geluid van de hoofdtelefoon.


Samenvatting

De DAP HP-290 PRO studiohoofdtelefoon is goedkoop, goed gesloten en neutraal. Wat echt jammer is, is dat deze hoofdtelefoon niet prettig is voor mensen met een groot hoofd. Ook heeft de hoofdtelefoon niet veel te zoeken in studio vanwege de lage impedantie.


Specificaties DAP HP-290 PRO

Driver unit: Ø 50
Impedantie: 32 Ohm
Gevoeligheid: 98 dB SPL (1 mW)
Frequency response (bereik): 10 – 30.000 Hz
Maximaal vermogen: 300 mW
Kabellengte: 250 cm
Connector (stekker): 3,5 mm (trs-plug)
Gewicht: 280 gram

De DAP HP-290 PRO in het dagelijks gebruik

De gesloten hoofdtelefoon van DAP ziet er uit als een professioneel stuk gereedschap. Enorme kelken die echt volledig over het oor (over ear) geplaatst kunnen worden. De oorkussens zijn zacht en prettig. Ze lijken van leer gemaakt te zijn, maar dat is iets wat voor deze prijs natuurlijk niet verwacht kan worden.

De band van de hoofdtelefoon past zichzelf aan aan de maat van je hoofd. Het zorgt ervoor dat de hoofdtelefoon altijd op maat is en comfortabel draagt. Hierbij dient wel opgemerkt te worden dat de beugel de koptelefoon zo stevig tegen het hoofd drukt dat mensen met een bovengemiddelde hoofdomtrek. Mensen met een klein(er) hoofd kunnen de koptelefoon met gemak de hele dag dragen.

De kabel die de koptelefoon met de bron (mengpaneel, versterker, etc) verbindt, is lang. Minimaal 250 centimeter. Er zijn gebruikers die het snoer te lang vinden. Klagers moeten er nu eenmaal ook zijn; de kabellengte zorgt voor bewegingsvrijheid. Toch is er wel een verbeterpunt te noemen als het gaat om te kabel, en dat is het feit dat hij permanent is. Bij vaak wat duurdere hoofdtelefoons is de kabel te vervangen omdat deze met een 3,5 mm plug in de headset gestoken zit. Bij kabelbreuk hoef je dan niet de complete hoofdtelefoon te vervangen, maar alleen de kabel.

Geluid DAP HP-290 PRO

Het geluid van deze studiohoofdtelefoon is erg goed te noemen. Het laag is helder zonder onder te presteren en het hoog is dynamisch zonder enig spoor van blikkerigheid. Waar andere hoofdtelefoons laag en dof niet uit elkaar kunnen houden en dit proberen te compenseren met schelle hoge tonen, biedt de DAP HP-290 een solide en evenwichtig klankbeeld.

De DAP HP-290 PRO heeft geen tweaks (bijvoorbeeld met andere oorkussens om het laag te verbeteren) nodig. Met het geluid dat de DAP voortbrengt, mag het met zichzelf zonder meer een monitorhoofdtelefoon noemen. Een hele prestatie voor een koptelefoon met dit prijskaartje.

Geleverd bij de DAP HP-290 PRO studiohoofdtelefoon

  1. Een stoffen foedraal (zakje om de koptelefoon in op te bergen)
  2. Een verloop van 3,5 mm naar 6,3 mm (connector)

Waarom een gesloten hoofdtelefoon?

ComBron test hier specifiek met als doel het zo goed mogelijk opnemen van video’s en het streamen van video’s. Een koptelefoon zal daarom vaak gebruikt worden in de buurt van een microfoon. Om te voorkomen dat de microfoon het geluid van de hoofdtelefoon “hoort”, kiezen we voor een gesloten hoofdtelefoon.

Een gesloten hoofdtelefoon laat geen geluid door van buiten en andersom. De oorschelp wordt over de oren geplaatst waardoor je oren bijna uitsluitend het geluid van de driver (speaker) van de koptelefoon horen.

Waarom noemen ze een studiohoofdtelefoon ook wel een monitorhoofdtelefoon?

Het geluid van de hoofdtelefoon moet zo neutraal mogelijk zijn, omdat je anders het geluid niet goed kunt beoordelen en bewerken. Veronderstel dat je een hoofdtelefoon draagt met extra bass (zoals bijvoorbeeld de koptelefoons van Beats by Dr. Dre) dan klinkt het geluid voller en rijker dan het eigenlijk is. Het vertekende beeld dat niet-neutrale koptelefoons geven zorgen ervoor dat je geluid gaat bewerken dat eigenlijk anders klinkt. Het resultaat zal daarom nooit goed zijn.DAP dealers in België

Oméga Productions S.A.

Rue Sabatier 17
6001 Marcinelle

+32(0)71 47 01 82
omega.productions@skynet.be
www.omega-productions.be

Sonomats sprl

Rue Général Patris 3B
6220 Fleurus

+32(0)495 30 75 05
sonomats@skynet.be
www.sonomats.be


Distributeur DAP Audio België


Logo Highlite International bv.

Highlite International bv

Highlite International bv distribueert DAP Audio in Vlaanderen.

Vestastraat 2
6468 EX Kerkrade
Nederland

Tel. +31 (0)45 – 566 77 01


Reageren? Graag!

ComBron » Review » Koptelefoons » DAP HP-290 PRO gesloten hoofdtelefoon