Contrastversie favicon ComBron Communicatie Afmetingen foto’s Facebook

De beste afmetingen voor je profielfoto, omslagfoto en post op Facebook.

Facebook is nog steeds het grootste social media platform van Vlaanderen. Positief opvallen tussen zo’n enorme groep gebruikers is moeilijk. Negatief opvallen is een stuk eenvoudiger, maar dat wil je natuurlijk graag voorkomen. De kwaliteit van je foto’s en afbeeldingen verdient je aandacht!

Afmetingen foto’s Facebook

Profielfoto Facebook formaat

Afmetingen profielfoto Facebook: minimaal 170 x 170 px

De foto die anderen het meest zien is je profielfoto. Omwille van de herkenbaarheid is het gebruik van je logo als profielfoto aan te bevelen.

Op computers zien de gebruikers van Facebook een formaat van 170 x 170 pixels, op smartphones is het getoonde formaat 128 x 128 pixels en op (de zo goed als uitgestorven) featurephones is het formaat van 36 x 36 pixels.

Het belangrijkste is dat de foto vierkant is en minimaal 170 x 170 pixels groot.

Omslagfoto Facebook

De foto bovenaan de pagina op Facebook heet de omslagfoto. De foto ziet er bij profielen (personen) en pagina’s (bedrijven en andere organisaties) niet hetzelfde uit. Jarenlang was de maat voor bedrijven hetzelfde, maar na de laatste facelift wordt er bij facebookpagina’s een stukje van de omslagfoto’s “afgesneden”.

Illustratie: afbeelding die het verschil tussen de weergave van een omslagfoto bij een facebookprofiel en een facebookpagina toont.

Formaat omslagfoto facebookprofiel (persoon)

Afmetingen omslagfoto Facebook voor personen: 851 x 315 px

De omslagfoto voor je persoonlijke facebookprofiel heeft nogal ongebruikelijke verhoudingen, maar Facebook heeft het met meer dan een miljard profielen voor het zeggen.

Let op!! De formaten van de omslagfoto’s van facebookprofielen (personen) en facebookpagina’s (bedrijven/organisaties/artiesten) verschillen!

Formaat omslagfoto facebookpagina (organisatie)

Afmetingen omslagfoto Facebook voor bedrijven: 820 x 312 px

De omslagfoto voor facebookpagina’s meet sinds de aanpassing van het uiterlijk van facebookpagina’s 820 x 312 px. Vandaar dat de omslagfoto van veel bedrijven er plotseling minder mooi uitzag.

Mobiele omslagfoto Facebook

Facebook doet iets heel geks. De omslagfoto wordt op smartphones weergegeven als 640 x 360 pixels. Van de afbeelding hieronder zie je alleen het oranje gedeelte.

Illustratie: omslagfoto Facebook met in het midden een oranjevlak om aan te geven wat Facebook op mobiele apparaten toont.

De afbeelding hierboven is 820 pixels breed en 312 pixels hoog. Facebook rekt de afbeelding op naar een hoogte van 360 pixels. Zou je het op een groot beeldscherm bekijken, dan zou het er allemaal niet mooier op worden, maar het scherm van een telefoon is zo compact dat het niet echt opvalt.

Uitgelichte foto Facebook

Formaat uitgelichte foto Facebook

Afmetingen uitgelichte foto (horend bij een artikel op je website): 1200 x 630 px

Iedere ondernemer wil natuurlijk dat zijn/haar blogs en artikelen van de bedrijfswebsite zo vaak mogelijk gedeeld worden op Facebook. Wie met WordPress een uitgelichte foto toevoegt, ziet de foto terug bij de link op Facebook, maar het ziet er niet altijd even mooi uit.

Mooie uitgelichte foto’s (+Facebook titel & Facebook beschrijving) met onmisbare gratis plugin WordPress

Facebook wil het liefst dat je uitgelichte foto 1200 x 630 pixels groot is, maar je theme hanteert vaak een andere maat. Niet getreurd, de oplossing is eenvoudig als je de plugin Yoast SEO gebruikt.

Illustratie: screendump van de instellingen van Yoast SEO.
Yoast zorgt dat je een professionele indruk maakt.

Gebruik je de plugin van Yoast? Klik dan maar eens op de knop waar de oranje pijl naar wijst, dan wijst de rest zichzelf. Niet alleen is het fijn dat je nu wel een afbeelding hebt die past; je kunt zelfs een speciale afbeelding maken waarmee je mensen verleidt te klikken om je artikel te lezen (clickbait).

Evenement Facebook

Formaat foto facebookevenement

Afmetingen afbeelding facebookevenement: 1.200 x 620 px

De foto boven een evenement heeft een ander formaat als de omslagfoto, namelijk 1.200 x 620 px.

Tip! Trek voor je evenementfoto alles uit de kast! Maak er een geweldige afbeelding van! Je wilt immers dat er zoveel mogelijk mensen naar je evenement komen?
 

Foto’s bewerken voor Facebook

Facebook verarmt je foto’s waardoor ze er minder mooi uitzien. Waarschijnlijk heb je het ook weleens meegemaakt. Je uploadt een prachtige foto en toen je vervolgens op Facebook keek, zag de foto er ineens helemaal niet meer zo mooi uit. De reden hiervan is dat Facebook je foto’s verkleint (verarmt) om de laadtijd te bespoedigen en een minder groot bestand te hoeven opslaan.

Fotograaf Marcel Kooiman heeft een video gemaakt over hoe je zelf een foto verkleint met Photoshop. Als je de methode van Kooiman gebruikt, zul je zien dat Facebook je foto’s niet lelijk maakt.

Maak ook van je facebookpagina je visitekaartje!

De twee pagina’s hieronder hebben betrekking op de uitleg over facebookfoto’s. Het eerste artikel helpt je de bestandsgrootte van je afbeeldingen te verkleinen zodat Facebook het niet voor je doet. Facebook verminkt je beelden namelijk nogal. Het tweede artikel geeft uitleg over video’s op Facebook.

Bronnen en lezenswaardigheden