JK MIC-J 044 dasspeldmicrofoon

Photo of author
Door: Edo Dijkgraaf

De JK MIC-J 044 dasspeldmicrofoon biedt veel kwaliteit voor weinig geld. Mensen kijken langer naar een video met gebrekkig beeld en goed geluid dan naar een video met goed beeld maar slecht geluid. Goed geluid is dus belangrijk en deze reversmicrofoon kan je daar zeker aan helpen.

Conclusie

Een dasspeldmicrofoon is een geweldige oplossing voor o.a. vloggers omdat ze de kwaliteit van het geluid van een video dramatisch kunnen verbeteren. De JK MIC-J 044 lavaliermicrofoon biedt veel kwaliteit voor een lage prijs en doet voor het ongetrainde oor niet onder voor een reversmicrofoon die een veelvoud van deze microfoon kost.   

Sterke punten

  • Prijs
  • Verkrijgbaar met trs, ts en 3,5 mm locking connector (voor Sennheiser wireless)
  • Levert een stevig signaal waardoor er minder van preamps gevraagd wordt
  • Werkt zonder (zeldzaam verkrijgbare) batterijen

Verbeterpunten

  • Verkrijgbaarheid

Dasspeldmicrofoons zijn er in heel veel verschillende prijsklassen. Van 3 stuks voor 5 euro inclusief verzending vanuit China, tot een handgemaakte lavalier van enkele duizenden euro’s. Net als bij camera’s geldt ook voor geluidsapparatuur de wet van diminishing returns. Het betekent dat twee keer zo duur niet telkens ook twee keer zo goed betekent. Een dasspeldmicrofoon uit het hoge segment zoals de microfoons van Sanken of Sennheiser is echt beter dan de geteste JK MIC-J 044, maar veel mensen zullen het prijsverschil van 600 euro er waarschijnlijk niet aan af horen.

JK MIC-J 044 dasspeldmicrofoon

De microfoon uit deze test is een typische aanrader voor ondernemers die goede kwaliteit voor een redelijke prijs willen. De compressie die platformen als YouTube toepassen, vormt een extra reden om te kiezen voor een microfoon waarvan de prijs goed in verhouding staat tot de kwaliteit.

De JK MIC-J 044 mag geen low-budget lavalier microfoon genoemd worden. Hij is niet duur, maar heeft nog wel een recorder nodig om goed te presteren en wordt geleverd zonder etui. Met een verloopje (naar trrs) kan de microfoon overigens wel met een telefoon gebruikt worden. De Aputure A.Lav waarvan we binnenkort een review plaatsen, heeft een hogere aanschafprijs, maar is in onze ogen wel een low-budget lavalier. Het verschil zit’m in het feit dat de Aputure met meer accessoires (kabels, windmof, case) geleverd wordt en ook gebruikt kan worden met een smartphone als opnameapparaat. Het betekent zeker niet dat de JK MIC-J 044 slechter of beter is dan de A.Lav. Beide microfoons hebben gewoon hun eigen toepassing.

Foto van de geteste JK MIC J-044. Voor de foto van de JK MIC J-044 voor de review, ligt de dasspeldmicrofoon op een color card.
JK MIC-J 044 dasspeldmicrofoon

Wie de lapelmicrofoon rechtstreeks in zijn/haar computer steekt, zal het idee krijgen dat de microfoon kapot is. De JK MIC-J 044 dasspeldmicrofoon maakt het mogelijk goede opnames te maken. De microfoon moet hiervoor worden aangesloten op een recorder zoals de Zoom H1 of op een zender om en zo het microfoongedeelte van een draadloze microfoon te zijn.

Technische gegevens fabrikant

Signaal-ruisverhouding: > 63 dB
Kabel: 109,7 centimeter
Polair patroon: omnidirectioneel
Afmetingen microfoon: 6 x 5 mm
Gevoeligheid: -44 dB ±2 dB
Frequentiebereik: 20 Hz – 20 kHz
Uitgangsimpedantie: ≤ 2.200 Ω
Standaard bedrijfsspanning: 2 – 10 VDC

Een dasspeldmicrofoon is bijna altijd omnidirectioneel

Een reversmicrofoon (ander woord voor dasspeldmicrofoon) is bijna altijd omnidirectioneel. Dat wil zeggen dat de microfoon naar alle kanten even gevoelig is. De JK MIC-J 044 vormt hierop geen uitzondering en is ook een omnidirectionele microfoon.

Illustratie: svg (afbeelding) van een patroon van omnidirectionele microfoon. De microfoon is naar alle kanten even gevoelig. Deze afbeelding hoort bij de uitleg over een microfoon.

Het grootste voordeel en het grootste nadeel van een “omnidirectional pickup pattern”

  1. Het grootste voordeel van omnidirectioneel is dat de richting van de microfoon niet zo belangrijk is. Als de microfoon tijdens de opname draait of zakt, dan zul je daar niet veel van merken.
  2. Het grootste nadeel van omnidirectioneel is dat alle geluiden in de buurt van de microfoon even goed hoorbaar zijn. Omgevingsgeluid kan soms weleens voor teleurstelling zorgen, dus moet er bij de opnames goed op worden gelet.

Toepassing reversmicrofoon

Wie het geluid van zijn opnames wil verbeteren, moet ervoor zorgen dat de microfoon zo dichtbij mogelijk bij de mond zijn/haar acteur of spreker in de buurt is.

Het grote voordeel van een dasspeldmicrofoon is dat deze zich altijd vaste afstand van je mond bevindt en dat hij niet persé zichtbaar hoeft te zijn.

Een dasspeldmicrofoon is ideaal voor videoopnames, Periscope, Google Hangouts (on Air) en Skype. Bij online toepassingen zoals Periscope, Hangouts en Skype, moet het signaal van de lavalier wel (in)direct via de computer worden verzonden.

Als de beelden worden opgenomen om later te worden gemonteerd, dan wordt het geluid opgenomen en in veel gevallen pas later aan de beelden toegevoegd. In zo’n geval kan de microfoon worden aangesloten op een kleine recorder die de acteur bij zich draagt.

Waarom een link naar Amazon?

De link naar Amazon is een affiliate link. Dat wil zeggen dat ComBron een klein percentage krijgt als iemand de microfoon koopt nadat ze op de link hebben geklikt. Zo gauw Google Shopping Nederlandse en/of Vlaamse webshops gaat vermelden die de JK MIC-J 044 dasspeldmicrofoon verkopen, gaan we net als bij de andere reviews naar Google Shopping linken.

Standaard 3,5 mm plug (stekker)
Plug (stekker) voor bodypack Sennheiser
Plug (stekker) voor bodypack Shure
Plug (stekker) voor bodypack AKG

De reden om naar Amazon te linken is niet omdat het bakken met geld oplevert, want helaas is dat niet zo. Het is om te voorkomen dat je wordt opgescheept met een nepper. We verwezen pas een klant naar Geekbuying (voor een ander product) die vervolgens werd opgelicht.

Amazon is aanzienlijk betrouwbaarder dan Geekbuying waar we de microfoon ook hebben gezien. Het liefst verwijzen we natuurlijk gewoon naar Vlaamse ondernemers, dus laat het alsjeblieft weten als de JK MIC-J 044 microfoon in de resultaten van Google Shopping verschijnt. Voor de duidelijkheid. Google Shopping moet dan verwijzen naar Belgische of Nederlandse winkels.

Voor wie graag een gooi doet naar het importeurschap van de microfoons, zijn dit de gegevens van de fabrikant:

JK Global Trading LLC

Reageren? Graag!