Trelby v2.2 (gratis software voor het schrijven van scenario’s)

Photo of author
Door: Edo Dijkgraaf

Waarom zou je speciale software gebruiken om scripts te schrijven?

Voor wie eenmalig een scenario schrijft, lijkt het downloaden, installeren en leren gebruiken van software als Trelby nogal overdreven? Misschien als het een eenakter betreft wel. Dan voldoet het gebruik van Word of Excel vast wel. Als je weleens goed naar een script hebt gekeken, dan snap je dat er zoveel ontwikkelaars van software voor scenarioschrijvers bestaan.

 • Voor het opnemen van commercials is een goed script onmisbaar. Van professionals verwacht je niet anders. De toenemende professionalisering van YouTubers zorgt ervoor dat steeds meer mensen thuisraken in het werken met scripts.
 • Een script is niet zomaar een stuk tekst in een een ouderwets lettertype met overdreven regelafstanden en rare manieren van inspringen. Het lettertype valt niet echt te verdedigen, maar dat geldt niet voor de indeling. De typische layout van scripts schept duidelijkheid en laat je veel sneller werken.

Review Trelby Version 2.2

 • Prijs
 • Bruikbaarheid
 • Nederlandse UI
 • Multi OS
2.5

Conclusie review Trelby Version 2.2

Trelby is software voor het schrijven van scenario’s. Het kent weinig toeters en bellen. Als je een windowscomputer hebt en gewoon wilt zitten en schrijven, dan is dit waarschijnlijk de applicatie voor jou.

Sterke punten

 • Prijs (Trelby is ècht gratis en dat is uniek.)
 • Net zo bedieningsvriendelijk als de concurrentie.
 • Importeert scripts van alle andere grote concurrenten.

Verbeterpunten

 • Niet beschikbaar voor Apple.
 • Niet geschikt voor o.a. Ubuntu 20.04 (geen python 2 meer), maar daar begint mogelijk de uitdaging voor de gemiddelde linux user?
 • Trelby stamt uit de tijd dat een hd-scherm luxe was; het laat zich niet (ctrl+ of ctrl-) schalen.

Trelby v2.2, lang niet perfect, toch 2,8 sterren

Trelby is niet volmaakt.Het werk van Osku Salerma (ontwikkelaar) en de huidige ontwikkelaar Anil Gulecha (@anilgulecha) snakt naar een update. Voor linux is de versie van de programmeertaal python achterhaald en in Windows kun je je scherminstellingen het beste op hd of minder zetten. Echter, zelfs als de update nog even op zich laat wachten, dan is het nog steeds een programma waarmee je veel kan bereiken. Het schrijven van scripts kan ook met Microsoft Word, Libre Office Writer of Google Documenten als je dat perse wilt. Ondanks de tekortkomingen van Trelby werkt de applicatie veel beter/prettiger/sneller dan standaard tekstverwerkingssoftware. Voor het maken van een shotlist is een programma als excel wel geschikt.

Trelby. Geen toeters en bellen, maar zeker niet karig.

Schrijvers die met Trelby aan de slag gaan, zullen niet snel iets missen. Om een beeld te geven van wat er kan met Trelby heb ik de “features” vertaald:

Scenario-editor:

dwingt correcte scriptindeling en paginering, automatische aanvulling en spellingcontrole af.

Multiplatform:

gedraagt ​​zich identiek op alle platformen en genereert exact dezelfde output.
Opmerking: op dit moment vooral op Windows bruikbaar.

Weergavekeuze:

meerdere weergaven, waaronder conceptweergave, WYSIWYG-modus en volledig scherm, passend bij je schrijfstijl.

Namendatabase:

database met karakternamen met meer dan 200.000 namen uit verschillende landen.

Rapportage:

scène/locatie/personage/dialoograpporten.

Importeren:

tekst in scenario-indeling, Final Draft XML (.fdx), Celtx (.celtx), Fountain (.fountain), Adobe Story (.astx) en Fade In Pro (.fadein).

Exporteren:

PDF, opgemaakte tekst, HTML, RTF, Final Draft XML (.fdx) en Fountain (.fountain).

PDF:

ingebouwde, instelbare PDF-generator. Ondersteunt het insluiten van het door jou gekozen lettertype. Ondersteunt ook het genereren van PDF’s met aangepaste watermerken, om gedeelde bestanden bij te houden.

Open source:

Trelby heeft een licentie onder de GPL en verwelkomt ontwikkelaars en scenarioschrijvers om bij te dragen aan het nuttiger maken ervan..

Trelby v2.2 is niet meer van deze tijd

De laatste herziening aan Trelby vond vijf jaar geleden plaats en dat is te merken, want de software werkt prettiger op computers waarvan het scherm een niet al te hoge resolutie heeft.

Bij de afbeeldingen hierboven is de scherpte van de letters niet realistisch. Uiteraard zijn de letters in het echt op ieder scherm scherp.

Een andere manier om te zien dat Trelby dringend onderhoud nodig heeft, is de afhankelijkheid van een verouderde versie van python als je ervoor kiest om het programma op een linuxcomputer te gebruiken.

Trelby is ècht gratis!

Er zijn andere aanbieders van software voor scriptschrijver die een gratis periode aanbieden. Ook zijn er ontwikkelaars die een gratis versie van hun software aanbieden, maar daar die zijn uiteindelijk nauwelijks bruikbaar als er niet wordt bijbetaald.

Wat is gratis?

Alles. Er zijn geen addertjes onder het gras en de ontwikkelaars leveren geen betaalde upgrades.

Zijn er geen andere gratis programma’s?

 • Adobe roept op haar website dat Celtx gratis software voor schrijvers is, maar linkt vervolgens naar de website van Celtx waar te lezen staat dat het niet gratis is.
 • Page 2 Stage was voorheen betaalde software. Het is nu gratis en er schijnen best wat mensen fan te zijn van het programma. Echter, de website lijkt niet erg veilig. Zelfs de S achter http ontbreekt. Als men de zaken op orde brengt, verschijnt er hier een review.
 • Een andere populaire aanbieder is KIT Scenarist. De maker is DimkaNovikov Labs uit Rusland. KIT Scenarist wordt voorlopig niet gereviewd door ComBron.

Er zijn nog meer programma s die gratis lijken maar die je bijvoorbeeld maar een paar keer gratis kan gebruiken of waarvan we niet goed kunnen nagaan of ze veilig zijn.

Professionele software voor scenarioschrijvers

Na alle aandacht voor gratis software ook even aandacht voor niet-gratis software van scriptschrijvers. Final Draft is de industriestandaard. Zelf beweren ze 95% van de markt te bedienen. Of dat echt zo is, mag je zelf uitmaken. Feit is echter wel, dat bij Final Draft de logo’s van de BBC, Netflix, Warner Bros en TV Globo (het op één na grootste televisienetwerk van de wereld) op de voorpagina van de website prijken. Iets wat je niet zomaar op je website zet. De prijs voor Final Draft bedraagt € 177,- voor 2 computers (Windows en/of Apple). Een prijs die vergeleken bij andere speciale software nog best meevalt.

Bronnen en lezenswaardigheden

1 reactie op “Trelby v2.2 (gratis software voor het schrijven van scenario’s)”

 1. Voor de gebruikers van Linux die Trelby willen installeren:

  De geteste versie (v2.2) kan nog niet overweg met Pyton 3, maar er bestaat al wel een release die je zonder enig probleem op Ubuntu 20.04 installeert.

  Voor iedereen die Trelby wil gebruiken in linux: https://github.com/limburgher/trelby/releases

  Trelby 2.4.3 geïnstalleerd, maar nog niet echt mee gewerkt. Hopelijk volgt de officiële release binnenkort, want ik gun Trelby echt meer dan 2,8 sterren.

  Beantwoorden

Reageren? Graag!