DaVinci Resolve naslaggids

ComBron vertaalt de naslaggids (Reference Manual) omdat het het publiceren van video’s wil stimuleren.

De eerste slogan van ComBron luidde: ComBron maakt professionele communicatie voor iedereen bereikbaar. Die missie zorgt er nu voor dat Vlaanderen kan beschikken over een vertaalde handleiding. Helaas is het niet mogelijk om een exact vertaalde versie van de naslaggids van Blackmagic aan te bieden, omdat de gids meer dan 4.000 pagina’s telt en DaVinci Resolve regelmatig herzien wordt. Deze vertaling is dus niet feilloos en zal altijd achter de feiten aan lopen.

Indeling van de DaVinci Resolve naslaggids

Klik op de afbeelding om naar de verschillende hoofdstukken te gaan.

Handleiding DaVinci Resolve. Dit hoofdstuk fungeert als inleiding. In de Engelstalige handleiding van DaVinci Resolve heet dit hoofdstuk "getting started".
Handleiding DaVinci Resolve. In dit hoofdstuk wordt het tabblad Media behandeld. De handleiding heeft het over ingest and organize media, hetgeen zoveel als "media opnemen en organiseren" betekent.
Handleiding DaVinci Resolve. In dit hoofdstuk wordt het tabblad Cut behandeld. Cut vertalen we met "knippen". We maken clip vóór bewerking op de juiste lengte.
Handleiding DaVinci Resolve. In dit hoofdstuk wordt de pagina Edit behandeld. Edit in het Nederlands vertaald is bewerken.
Handleiding DaVinci Resolve. In dit hoofdstuk wordt de pagina Fusion behandeld. Het woord Fusion wordt NIET in het Nederlands vertaald. Fusion is het onderdeel dat kan worden vergeleken met Adobe After Effects.
Handleiding DaVinci Resolve. In dit hoofdstuk wordt het tabblad Color behandeld. Color vertalen we met kleur. We bewerken de kleuren en contrasten van de video.
Handleiding DaVinci Resolve. In dit hoofdstuk wordt de pagina Fairlight behandeld. Fairlight wordt NIET in het Nederlands vertaald. Fairlight is het onderdeel waarin we het geluid bewerken.
Handleiding DaVinci Resolve. In dit hoofdstuk wordt de pagina Deliver behandeld. Deliver in het Nederlands vertaald is afleveren, maar we noemen het hier Eindproduct omdat we het eindproduct renderen en eventueel uploaden.

Voor de duidelijkheid

Dit is een vertaling die puur en alleen bedoeld is om DaVinci Resolve voor meer mensen te ontsluiten. ComBron had op géén enkele manier zakelijke banden met Blackmagic Design toen besloten werd om deze gids te vertalen. Het lastige aan dit initiatief is (bijvoorbeeld) dat het voorwoord hieronder zou kunnen worden geïnterpreteerd alsof we ons uit zouden geven als Blackmagic Design, maar dat is dus niet zo. We willen je echter wel de complete ervaring bieden, dus ook het voorwoord van Grant Petty is vertaald.

Welkom

Welkom bij DaVinci Resolve voor Mac, Linux en Windows!

DaVinci is ’s werelds meest vertrouwde naam in kleur en wordt gebruikt om meer Hollywood-films, tv-shows en commercials te beoordelen dan wat dan ook. Met DaVinci Resolve krijg je een complete set bewerkingen, geavanceerde kleurcorrectie, professionele Fairlight-audiopostproductietools en Fusion visuele effecten gecombineerd in één applicatie, zodat je deliverables van begin tot eind kunt bewerken, componeren, beoordelen, mixen en masteren, alles in een enkel stuk gereedschap!

DaVinci Resolve heeft de functies die professionele editors, coloristen, audio-engineers en VFX-artiesten nodig hebben, en is gebouwd op volledig moderne technologie met geavanceerde audio-, kleur- en beeldverwerking die veel verder gaat dan wat elk ander systeem kan doen. Met deze release hopen we creativiteit te stimuleren door je op een comfortabele, vertrouwde manier te laten werken, terwijl we je ook een geheel nieuwe creatieve toolset geven waarmee je projecten met een hogere kwaliteit dan ooit tevoren kunt maken en afwerken!

Wij wensen u veel plezier bij het lezen van deze handleiding. Met zijn aanpasbare interface en sneltoetsen is DaVinci Resolve gemakkelijk te leren, vooral als je overstapt van een andere editor, en heeft het alle tools die je nodig hebt om adembenemend, hoogwaardig werk te maken!

Het DaVinci Resolve Engineering-team

Handtekening Grant Petty. Grant Petty is de CEO van Blackmagic Design het bedrijf achter DaVinci Resolve.

Grant Petty
CEO Blackmagic Design