Contrastversie favicon ComBron Communicatie 5 tips om sneller te werken met DaVinci Resolve

Een 4k, 6k of 8k video bewerken valt niet altijd mee. Handleiding met 5 tips om sneller te werken met DaVinci Resolve door het programma beter in te stellen.

Er zijn veel manieren om sneller te editen met DaVinci Resolve. De eenvoudigste manier om sneller te kunnen werken, is door een computer te bouwen waarin alleen de best geschikte computeronderdelen een plekje krijgen, maar dat is kostbaar. Wie geen geld kan of wil uitgeven, kan ook veel winst behalen met het beter instellen van het programma.

Benodigde tijd: 5 minuten

Dit zijn de belangrijkste vijf tips voor wie sneller met DaVinci Resolve wil werken, zonder geld uit te geven.

 1. Laat DaVinci Resolve zich aanpassen aan je computer.

  Klik boven in het scherm op DaVinci Resolve > Preferences > Playback Settings (tabblad User) > Performance mode > Automatic.

  DaVinci Resolve kijkt naar je hardware en past de belasting van je computer aan. Formaat, kwaliteit en beeldbewerking vooraf instellen helpt bij de snelheid waarmee je met DaVinci Resolve video's kan bewerken.

 2. Wijs een snelle schijf (ssd) aan voor de cache.

  Klik links bovenaan op DaVinci Resolve > Preferences > Media storage en geef heef hier de locatie van de cache van je projecten in DaVinci op. Hierbij geldt dat een M.2 (pci-e) sneller is dan een gewone ssd die op basis van SATA600 op je moederbord is aangesloten.

  Indien mogelijk kun je beter voorkomen dat je je cache op dezelfde schijf opslaat als je programma’s. Wie veel/vaak video’s bewerkt, bezorgt zijn/haar cacheschijf een zwaar leven. Het werkt sowieso sneller als de schijf met de programma’s niet tegelijkertijd in de weer hoeft te zijn voor DaVinci Resolve. Mocht de schijf het onverhoopt begeven, dan is het prettiger als je niet heel je computer opnieuw moet installeren. Een snelle ssd (het liefst een m.2) kiezen als schijf voor de cache en de stills (thumbnails en andere afbeeldingen) helpt bij de snelheid waarmee je met DaVinci Resolve kan werken.

 3. Optimaliseer de instellingen voor de caching van je clips vóórdat je ze gaat bewerken (handeling 1).

  Het omzetten naar optimized media vóór je start met editen, kost even wat tijd, maar die tijd betaalt zich terug in gemak tijdens het videobewerken.

  Ga naar Project Settings (tandwiel rechtsonder aan de pagina). Ga op de pagina Project Settings naar Optimized Media and Render Cache.

  Zet de Optimized Media Resolution op Choose Automatically.

  Zet de Optimized Media Format op DNxHR LB of DNxHR HQ.

  Zet de Render Cache Format op DNxHR SQ of DNxHR LB in Windows of je favoriete versie Apple ProRes als je een Mac hebt.

  Zet Enable background caching after X seconds op 1 of 2 seconden.

  Zet Automatically cache transistions in User Mode aan (vinkje).

  Zet Automatically cache composites in User Mode aan (vinkje).

  Zet Automatically cache Fusion Effects in User Mode aan (vinkje) als deze nog niet aan stond.

  Klik op Save om de nieuwe instellingen op te slaan. Afbeelding van de Optimized Media and Render Cache-instellingen in het tabblad Master Settings van DaVinci Resolve.

 4. Optimaliseer je clips tijdens het bewerken (handeling 2)

  De instellingen staan nu goed om de weergave van de clips tijdens het bewerken veel eenvoudiger te maken. De computer toont tijdens de bewerking sterk verschraalde clips, maar zal voor het eindproduct gewoon worden gerenderd met de originele bestanden.

  Als laatste rest je de clips te optimaliseren. Dit kan op de tijdlijn, maar ook in de Media Pool. Ga op de clip staan, klik met de rechter muistoets > Generate Optimized Media.

  Als de clip geoptimaliseerd is, zal hij soepel afspelen, totdat er een flinke bewerking heeft plaatsgevonden. De toepassing van een lut kan er bijvoorbeeld voor zorgen dat de computer moeite heeft om te tonen hoe de clip met de bewerking eruit zal zien. De oplossing hiervoor lijkt op het “gewone” optimaliseren. Ga op de clip (op de tijdlijn) staan > rechtermuistoets > Render Cache Color Output. Nu speelt je clip weer zonder hakkelen af.
  Render Cache Color Output gebruiken om sneller te werken als na een flinke bewerking het scrubben over de timeline in DaVinci Resolve minder vloeiend gaat.

 5. Render cache automatisch.

  Klik bovenaan het scherm op Playback > Render Cache > User. De andere keuzes zijn Off of Smart. Off zet de render cache uit en Smart laat DaVinci Resolve beslissen.

  Probeer het gerust zelf uit; bij ComBron werkt automatisch (Smart) laten renderen het best als we de composites en transitions niet hoeven te cachen (lees zonder veel bewerkingen een paar beelden knippen & plakken). Een video waar meer werk in zit, stellen we dus in op User.
  Render Cache instelling USER in DaVinci Resolve zodat de composities en de overgangen ook gecachet worden.

 6. Klaar om te renderen? Gooi dan nu eerst al je cache weg!

  Playback > Delete optimized media.
  Playback > Delete render cache > All.
  Save.

  Als je op de Deliver pagina de instellingen voor YouTube gebruikt, dan doet DaVinci Resolve het zelf al wat het beste werkt, maar als je handmatige instellingen gebruikt, dan is de kans aanwezig dat je per ongeluk de optimized media en de images uit de cache gebruikt voor het eindproduct. Screendump Deliver DaVinci Resolve met de aandacht gericht op het deel waar gekozen moet worden voor het gebruik van optimized media en render caches images tijdens het renderen van het eindproduct.


Sneller video renderen

Voor de duidelijkheid:

De bovenstaande instellingen helpen je niet om sneller te renderen. Ze helpen om je video sneller te kunnen bewerken.

Om na het bewerken de computer sneller de uiteindelijke video te laten renderen, kom je er niet met het beter instellen van het programma. Als een video sneller klaar moet zijn, dan zal er moeten worden geïnvesteerd in de hardware.

Binnenkort een uitgebreide uitleg hierover, maar globaal kan worden gesteld dat:

 1. (grafische) effecten gebaat zijn bij een krachtige videokaart (gpu)
 2. “gewone” videobeelden zijn gebaat bij zo veel mogelijk cores in de processor (cpu)
 3. videobewerking sowieso soepeler gaat met meer werkgeheugen (RAM) omdat zowel de gpu als de cpu bij hoge belasting het werkgeheugen extra aanspreken

Als je je hardware op orde hebt en nog sneller wilt, dan wordt het tijd voor de betaalde versie van DaVinci Resolve. De betaalde versie heet DaVinci Resolve Studio. De onderstaande video is helaas in het Engels.

We hebben Julian Krause om de tekst gevraagd en zullen de video van Nederlandse ondertiteling voorzien.