Contrastversie favicon ComBron Communicatie Blauwzweem video verwijderen

Een video waarvan de kleuren bijna allemaal blauw zijn, valt vaak nog wel te redden door de kleurtemperatuur/white balance aan te passen met DaVinci Resolve.

Video blauwzeem

Behalve de tekst hieronder, hebben we ook een video gemaakt met de oplossing voor blauwzweem door incorrecte white balance.

Blauwzweem in je video? Zo verhelp je het!

Benodigde tijd: 10 minuten

Wat moet je doen als tijdens het filmen de white balance van je camera niet goed stond ingesteld en je video er blauw uitziet?

  1. Maak een project aan in DaVinci Resolve en importeer de clips die gecorrigeerd moeten worden.

    Hoe je een clip importeert is te vinden in deel 1 van de basisuitleg over DaVinci Resolve en is te zien in de bijbehorende video (klik!).Screendump van het importeren van videobestanden in DaVinci Resolve.

  2. Ga naar Color. Neem de eyedropper en klik op een (echt) wit, grijs of zwart vlak in de video.

    DaVinci Resolve heeft meerdere eyedroppers. Dit kan enigszins verwarrend werken. Bekijk daarom de video op (3:31). Met de eyedropper corrigeer je de temperatuur.Afbeelding van DaVinci Resolve. De screendump is gemaakt op het moment dat de eyedropper wordt gepakt om de white balance te corrigeren.

  3. Bewerk vanaf hier je video zoals je altijd doet.

    Het aanpassen van de white balance heeft ervoor gezorgd dat er meer kleur te zien is. Vanaf hier kun je licht, donker, contrast, kleur en verzadiging aanpassen.


Oorzaak van blauwzweem in video

Wat is de oorzaak van blauwe video’s?

Het kan zijn dat de camera kapot is, maar in de meeste gevallen wordt blauwzweem in video’s veroorzaakt doordat de white balance (witbalans) niet goed was ingesteld tijdens het filmen.

Camera’s hebben (meestal) de mogelijkheid om de white balance in te stellen. De camera kan filmen in de AWB-stand (Auto White Balance) en in speciale standen die gericht zijn op een bepaald soort licht.