Contrastversie favicon ComBron Communicatie Hoe test ComBron koptelefoons?

Geluidskwaliteit

Wie regelmatig geluid moet bewerken is gebaat bij een neutrale hoofdtelefoon. Eentje waarmee je niet voor verrassingen komt te staan op het moment dat je je creaties terughoort op een andere audio en/of video-installatie.

ComBron test slechts één type hoofdtelefoons:

 • gesloten
 • over-ear, on-ear of IEM
 • bedrade verbinding

Waarom test ComBron uitsluitend gesloten over-ear en on-ear koptelefoons en IEM?

We testen zowel over-ear als on-ear hoofdtelefoons, maar zullen bij gelijke geschiktheid altijd de voorkeur aan een over-ear koptelefoon geven. Waarom? Wie gedurende enkele uren een koptelefoon draagt, voorkomt pijn en irritatie door te kiezen voor een hoofdtelefoon die de oorschelp niet raakt. Omdat ComBron test met de vo-artist en de editor (pardon our French) in het achterhoofd, kijken we naar wat het prettigst werkt voor een professional.

Waarom test ComBron bij voorkeur gesloten koptelefoons?

Koptelefoons worden vaak gebruikt als monitor. Niet alleen om het geluid van anderen te controleren, want ook zangers, zangeressen, podcasters en voice-over artiesten dragen koptelefoons. Door te kiezen voor een gesloten hoofdtelefoon wordt voorkomen dat het geluid van de koptelefoon naar de microfoon lekt.

Wat is een IEM?

IEM staat voor In Ear Monitor. Niet te verwarren met Airpods, earpods in-ear headphones en dopjes. Het verschil zit’m in het woord Monitor, maar vooral in het feit dat IEM de gehoorgang afsluiten en dus geen geluid naar de microfoon lekken. Het lekken van geluid naar de microfoon maakt je geliefde oude dopjes (zoals hieronder) daarom ongeschikt. Helaas.Foto van oude Sennheiser CX dopjes die niet kunnen dienen als IEM.

Waarom test ComBron uitsluitend hoofdtelefoons met een bedrade verbinding?

Draadloze koptelefoons zijn tegenwoordig erg goed, maar professionals kiezen voor bedrade koptelefoons omdat het signaal accurater is. De bedrade verbinding is zekerder, sneller en voegt niet of nauwelijks kleuring aan het geluid toe.

Waarom test ComBron geen noise canceling headphones?

Noise canceling headphones zijn een prachtige uitvinding, maar hebben niets van doen met content creation. ComBron ziet geen professionele toepassing voor noise cancelling headphones omdat ze het signaal bewust beïnvloeden en doorgaans draadloos zijn.

Playlist koptelefoonreviews

Net als What Hi-Fi hebben we de ultieme playlist voor het testen van hoofdtelefoons opgesteld. In het geval van ComBron is er bij het opstellen van de lijst gekeken naar muziek die goed bekend is bij het testpanel.

We gebruiken om te luisteren uiteraard niet het geluid van YouTube.


Waar wordt de hoofdtelefoon op beoordeeld?

 • Comfort
 • Neutraal geluid
 • Mate van geslotenheid
 • Geluid van de kabel
 • Geluid van de constructie
 • Duurzaamheid van de materialen
 • Beschikbaarheid onderdelen

Draagcomfort van de koptelefoon

Het draagcomfort van een hoofdtelefoon is afhankelijk van het formaat van de oren en het hoofd van de gebruiker versus het formaat van de oorkussens, de diepte van de schelpen (van de koptelefoon) en de druk die doorgaans veroorzaakt wordt door de vorm van de hoofdband.

Veel professionals geven de voorkeur aan een hoofdtelefoon die de oren omsluit maar die de oren niet raakt. Toch zijn de twee van de drie meest aan editors verkochte koptelefoons van het on-ear type en is de derde koptelefoon een twijfelgeval of het nu een on-ear of over-ear type is.

Bij het testen van het draagcomfort van een hoofdtelefoon wordt daarom vooral gekeken naar de diepte van de schelp, de bekleding van de hoofdband en de veerkracht van de kussens. Het doorgeven van geluid door de constructie en de kabel wordt apart getest.

Meting van de druk van de hoofdtelefoon op het hoofd van de drager

We hebben een apparaat ontwikkeld waarmee gemeten kan worden hoe intens de koptelefoon op het hoofd drukt.

De meting wordt telkens op dezelfde manier uitgevoerd zodat de bevindingen bij verschillende koptelefoons vergeleken kunnen worden.

Het meten is niet 100% nauwkeurig, maar het geeft een goede indicatie.

Weergave van de schets die naar Ad Jansen op de Haar van de Zaagbaak ging toen de drukmeter ontwikkeld werd.

Gemiddelde maten hoofd in België*

De onderstaande waarden komen van de website DinBelg en stammen uit 2005. Samen met cijfers van de Technische Universiteit Delft zijn ze gebruikt om het formaat te bepalen van de twee “testhoofden” die we hebben ontwikkeld.

VrouwenP1P5GemP95P99SD
Hoofdlengte1691731841951996,6
Hoofdbreedte1301341421501545
Hoofdhoogte19020022324625614
Omtrek51652755357959016
MannenP1P5GemP95P99SD
Hoofdlengte1771821932042096,8
Hoofdbreedte1361401491581625,5
Hoofdhoogte20621423225025811
Omtrek54255458461462618
Alle BelgenP1P5GemP95P99SD
Hoofdlengte1691751882012078,1
Hoofdbreedte1311351451551596,2
Hoofdhoogte19520522825126114
Omtrek51553156960762323

De Belgische cijfers wijken op opvallende wijze af van de Nederlandse. Als we de cijfers van de TU Delft moeten geloven, zijn Nederlandse hoofden aanzienlijk kleiner dan Belgische hoofden. Zodoende hebben we besloten voor de Nederlandse reviews de Vlaamse maten te hanteren.

Metingen die belangrijk zijn bij het testen van hoofdtelefoons voor content creators

Weergave van de schets die naar Ad Jansen op de Haar van de Zaagbaak ging toen de binaurale microfoon ontwikkeld werd.

Slecht afsluitende gesloten koptelefoons kunnen geluid lekken naar de omgeving. Dat is niet de bedoeling, want het kan de opname van een reclame of een voice-over onbruikbaar maken.

Ontwikkeling eigen binaurale microfoon

Binaurale microfoons zijn stereo microfoons waarmee ruimtelijke opnames gemaakt kunnen worden. Het concept berust op twee microfoons die ieder in een kunstoor worden geplaatst waarna de oren op dezelfde afstand en in de dezelfde richting worden geplaatst als bij het hoofd van een mens.

Doorgaans is een binaurale microfoon “een doosje” met aan iedere kant een oor. Een geweldige uitvinding waarmee je met twee microfoons een opname maakt die de luisteraar een 3d ervaring biedt.

Bij ComBron hadden we twee specifieke wensen waardoor we een eigen hoofd hebben ontwikkeld:

 1. Het gebied om de oren moet zo groot zijn dat een over-ear koptelefoon ook echt kan worden beoordeeld op de afsluitende werking.
 2. De microfoons moeten kunnen worden gewisseld. Door met zelf uitgezochte microfoons te werken, kunnen we ook gekalibreerde meetmicrofoons gebruiken, zodat hoofdtelefoons objectief met elkaar kunnen vergelijken.
Tekening van een 3 DIO binaural microphone.

Beperkte testmogelijkheden IEM

Als de tekst voor deze pagina geschreven wordt, is het nog niet bekend of we met de binaurale microfoon ook In Ear Monitors kunnen meten.

Lees ook:

Binaurale microfoon

Bron:

* DINBelg