Contrastversie favicon ComBron Communicatie Edo Dijkgraaf

Over Edo Dijkgraaf

Op deze pagina vertel ik over mezelf, want ComBron Communicatie dat ben ik.

Ik, Edo Dijkgraaf, ben een snel schakelende holist. Ook ben ik een erg enthousiaste anders denkende communicatieprofessional. Ik toon de mensen om mij heen graag beelden van dezelfde situatie maar dan vanuit een ander perspectief.

Het voordeel van Edo zijn, is dat je bijna ieder probleem kunt oplossen. Het nadeel van Edo zijn is dat niet iedereen zich op zijn gemak voelt bij een creatieve geest zoals de mijne. Laten we het erop houden dat structuur niet mijn ding is.

Zelfportret Edo Dijkgraaf.
Edo Dijkgraaf in 2021.

Verleden

Edo Dijkgraaf bij het ministerie van VWS in 2009. Foto is gemaakt door Femke Sleegers.
Edo Dijkgraaf in 2009 (foto: Femke Sleegers).

Mijn communicatieverleden is breed. In de eerste helft van de jaren negentig was ik o.a. de eerste (en laatste?) “webcolumnist” van 3FM. De term webcolumnist heeft gelukkig de Van Dale niet gehaald.

Later bouwde en onderhield de tweede website van NOVIB, trainde Europese politici, etc.

De periode die ik bij de directie communicatie van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport mocht doorbrengen, heeft een bijzonder plekje in mijn hart.

Op 17 juni 2011 ben ik vader geworden van een prachtige dochter.

Heden

De hoofdbron van inkomsten van ComBron komt voort uit reputatiemanagement. Specifieker, men belt mij ná een gebeurtenis waarmee men liever niet de media haalt. Ooit hielp ik een kamerlid en voorkwam dat ze het mikpunt van een groep mensen zou worden. Dat verging me zo goed dat de opdrachten vanzelf binnen bleven komen. Naast reputatiemanagement houd ik me bezig met:

(Strategisch) communicatieadvies

Ik kan tekstschrijven in taalniveau B1, maar het lukt me niet om bij interactie op hetzelfde niveau te blijven. Bij opdrachten als persvoorlichter merk je daar niets van, want journalisten zijn intelligente mensen, maar het neemt niet weg dat organisaties mij liever niet inhuren voor het verzorgen van een workshop voor herintreders. Als strateeg zijn ze gelukkig altijd zeer tevreden.

Foto van het hart van onze democratie. Het Binnenhof in Den Haag.

Training en coaching

Het spreken voor groepen en verzorgen van cursussen is ontstaan nadat ik mijn medewerking verleende aan een minor overheidscommunicatie van de CHE. Studenten zijn zo leuk! Kijk maar eens naar dit stokoude filmpje.

Websites en online strategieën

Het bedenken van websites is allang niet meer alleen het ontwikkelen van websites. Een website is nog altijd een must, maar de rol van de website is veranderd. Een website is in vergelijking met de social media nogal statisch, maar wie van beide de kracht inziet kan er geweldige resultaten mee bereiken.

Organisaties helpen het potentieel van online communicatie in te zien en te benutten is geweldig leuk werk.

Website Café-Restaurant Du Pont in Vianden Luxemburg.

Toekomst

Ondernemer zijn is geen voorwaarde voor mijn toekomstbeeld, dus waar ik ben over een paar jaar weet ik niet. Als wat ik doe in overeenstemming is met wat voor mij belangrijk is, dan voel ik me al snel senang. Dat klinkt heel tevreden, maar dat ben ik op dit moment niet. Ik wil stoppen met reputatiemanagement.

Waarom stopt ComBron met reputatiemanagement?

ComBron stopt met reputatiemanagement omdat de aard van de opdrachten verandert. Steeds vaker lijken opdrachtgevers beter gebaat bij een goede advocaat.