WordPress 6.0 (“Arturo”) is deze week beschikbaar gekomen. De klanten van ComBron hadden meer vragen dan gebruikelijk over WordPress 6.0. Een opsomming van de vragen en de bijbehorende antwoorden.
Mogelijk is men op onder de indruk van de nieuwe generatie (zes punt nul), maar het viel op dat we van de week een paar keer gebeld werden met de vraag of er haast moest worden gemaakt met het installeren van de update.
FAQ WordPress 6.0 “Arturo”
Ja! ComBron adviseert om altijd nieuwe versies te gebruiken, maar maak altijd een back-up van de werkende versie zodat je die terug kan zetten als blijkt dat de nieuwe versie conflicteert met de plugins van je website.
Een update bevat naar later blijkt altijd een paar foutjes, maar die wegen doorgaans niet op tegen het aantal verbeteringen. In het geval van WordPress 6.0 gaat het zelfs over meer dan 500 verbeteringen en 400 bug fixes.
Het kan natuurlijk goed dat je huiverig bent voor nog niet ontdekte fouten in de nieuwe versie, maar bedenk dan dat WordPress het meest gebruikte cms (contentmanagementsysteem) van de wereld is. Fouten worden snel opgemerkt en verholpen. De versie die je nu gebruikt is ook niet foutloos, dus is het veel gevaarlijker om reeds bekende fouten te gedogen.
De ontwikkelaars van WordPress delen een voorliefde voor jazzmuziek. Alle grote releases zijn genoemd naar jazzmuzikanten die door de ontwikkelaars van het cms bewonderd worden. Arturo is vernoemd naar Arturo O’Farill (link onderaan de dit artikel).
Arturo O’Farrill (geboren 22 juni 1960) is een jazzmuzikant, de zoon van Latin jazzmuzikant, arrangeur en bandleider Chico O’Farrill. Arturo is pianist, componist en regisseur van het Afro Latin Jazz Orchestra. Hij is vooral bekend om zijn bijdragen aan de hedendaagse latinjazz (meer specifiek Afro-Cubaanse jazz), waarvoor hij Grammy Awards en nominaties heeft ontvangen, hoewel hij ook andere vormen heeft gevolgd, zoals freejazz en kort met hiphop heeft geëxperimenteerd.
Foto uit 2018 van Arturo O’Farrill op een jazzfestival in Oslo. De naam van de fotograaf is Tore Sætre, CC BY-SA 4.0.
Nee! Afgezien van de fixes wordt WordPress bij iedere vernieuwing een beetje beter. In deze versie wordt bijvoorbeeld de toegankelijkheid verder verbeterd. De toegankelijkheid werd al sterk verbeterd bij de introductie van WordPress 5.6 en is nu verder geoptimaliseerd.
De toegankelijkheid is echter niet het enige. Bij iedere nieuwe versie wordt er meer mogelijk voor contentmanagers die het uiterlijk van de website in het algemeen en van de onderlinge pagina’s in het bijzonder serieus nemen.
Is WordPress 6.0 de ultieme versie van WordPress?
Gelukkig niet. De makers van WordPress zijn constant in beweging. WordPress is niet perfect, maar dat kan ook niet. Het contentmanagementsysteem is constant in ontwikkeling. Vergeleken met andere systemen blinkt het uit in bedieningsvriendelijkheid en dat is dan ook de reden waarom WordPress voor de meeste ondernemers de beste keuze is. WordPress is minder goed in snelheid en schaalbaarheid. Als de schaalbaarheid en synergy tussen domeinen van belang is, dan is Typo3 vele malen beter, maar Typo3 is een (geweldig) systeem voor techneuten. Het doel heiligt de middelen. Het verschil in snelheid is inmiddels niet langer merkbaar voor de bezoekers van je website. Sterker, de TU Delft gebruikt Typo3, maar scoort al jaren niet al te best als het gaat om online communicatie.
Het slechte scoren als het gaat om de online communicatie van de TU Delft ligt niet aan Typo3, maar aan onkunde. Zonde, want het zou ervoor kunnen zorgen dat een minder goede universiteit de onderzoeksgelden kan binnenharken die beter naar de voortreffelijke wetenschappers (en studenten) in Delft zouden kunnen gaan.
Enfin, aangezien jij als ondernemer geen onuitputtelijke financiële bronnen hebt, adviseer ik je om snel je WordPress website te updaten en veel interessante nieuwe content te maken. Zet’m op!
Bronnen en lezenswaardigheden
- Remkus de Vries over WordPress 6.0 (wordpress.org, in het Nederlands)
- Arturo O’Farill (Wikipedia, in het Engels)
- Foto van Arturo: Tore Sætre, CC BY-SA 4.0
- Richtlijnen voor toegankelijkheid van webcontent (w3.org, in het Nederlands)