Opgepast Sony, want hier is de Canon EOS R5 C!

Photo of author
Door: Edo Dijkgraaf

Een van de belangrijkste redenen waarom videobeelden tegenwoordig gemeengoed zijn, is de betovergrootvader van de Canon EOS R5 C. De EOS R5C kan onmogelijk voor dezelfde revolutie zorgen, maar opnieuw zorgt Canon voor reuring in videoland!

Dankzij dslr-videopionier Philip Bloom die zijn eerste Canon EOS 5D mark II in mei 2009 kocht raakte de wereld bekend met “filmen met een fototoestel”. De EOS 5D mk II kon met maximaal 30 fps in 8-bit full-hd (1.920×1.080px) filmen.

8K is veel meer dan 4 x 2K (het is 16 x 2K)

Grafische weergave van de beeldverhouding en het verschil in het aantal beeldlijnen tussen 2k, 4k en 8k.

Full-hd is iets kleiner dan 2K. De bovenstaande afbeelding toont hoe 2K zich verhoudt tot 8K. En dat is nog niet alles. Waar de Canon 5D de gefilmde bestanden comprimeerde tot h.264, kan de EOS R5 C opslaan in 12-bit RAW zodat de bestanden optimaal bewerkbaar zijn. RAW zorgt wel voor enorme bestanden hetgeen Canon motiveerde verschillende kwaliteitsversies van RAW ontwikkelde voor de EOS R5 C. Met RAW HQ (High Quality), RAW ST (Standard Quality) en RAW LT (Light Quality) kun je kiezen of het bestand groot of enorm wordt.

Eerlijkheid en een dikke kont voor de EOS R5 C

Canon windt er geen doekjes om. Filmen in 8K met een camera ter grote van een ouderwetse spiegelreflexcamera vormt een uitdaging op het gebied van koeling. Met interne accu kan de camera met 30 beelden per seconde in 8K filmen. Film je met een externe stroombron, dan zijn 60 beelden per seconde zelfs mogelijk. Het geeft aan dat er voor hogere beeldkwaliteit meer stroom nodig is. Een hoger stroomverbruik betekent meer warmte.

Met de EOS R5 kreeg Canon veel kritiek te verdragen omdat de werktemperatuur van de camera te snel opliep en dan onbruikbaar was totdat deze was afgekoeld. Oververhitting zal bij de EOS R5 C veel minder snel optreden. Canon heeft de camera voorzien van actieve koeling. De actieve koeling zorgt voor een wat rondere kont. En zoals bekend is dat niets om je voor te schamen.

Kritiek op de Canon EOS R5 C

De EOS R5 C lijkt de lat voor prosumers definitief flink hoger te hebben gelegd, maar incasseert niet uitsluitend toejuichingen.

  • de koeling zou hoorbaar zijn in stille ruimtes;
  • de camera is niet voorzien van een interne nd-filter;
  • de camera heeft alleen digitale stabilisatie.

Dat de koeling hoorbaar is in stille ruimtes zou kunnen, maar reaguurders die dit opmerken behoren waarschijnlijk niet tot de doelgroep van de camera. Professionele camera’s (RED, Arri, BlackMagic Design, etc) zijn in principe altijd uitgerust met een koelsysteem. Dat is één van de redenen waarom professionele camera’s niet compact zijn.

Foto van links een BlackMagic Design 6K Pocket Camera en rechts een BlackMagic Design 6K Pro Pocket Camera. De Pro is groter door het ingebouwde variabele nd-filter.
Zoek de verschillen tussen de BlackMagic Design 6K en 6K Pro.

Dat de camera niet voorzien is van een interne variabele nd-filter klopt. In eerste instantie bracht BlackMagic Design de 6K Pocket Camera ook zonder variabel nd-filter uit, maar kwam niet veel later met een Pro-uitvoering die wel voorzien was van een ingebouwd nd-filter. Het BM nd-filter schiet tekort bij situaties met veel licht en filmt in 6K, maar kost minder dan de helft t.o.v. de R5 C. De oplossing van Canon bestaat reeds in de vorm van accessoire nummer 3443C005.

Het ontbreken van fysieke stabilisatie zou weleens de reden kunnen worden waarom de camera het in de toekomst aflegt tegen de concurrentie (Sony a7r V). Een andere oplossing zou kunnen komen in de vorm van gyroscopische stabilisatie in post zoals bij de moderne actioncams van GoPro. Fix it in post is echter altijd een zwaktebod.

Conclusie

De Canon R5 C is een prachtig stuk gereedschap. Nou ja, dat wordt het, want de camera wordt pas vanaf begin april geleverd. Als ik dit schrijf wordt de camera zelfs nog niet vermeld op de Vlaamse website van Canon bij de nieuwste camera’s.

De fotografen in mijn kring zullen me vast aanspreken op het feit dat ik niet heb besproken dat de Canon EOS R5 C ook een geweldige fotocamera is, maar er zijn nu eenmaal meer 45 mp camera’s en Canon heeft een naam hoog te houden als het om fotografie gaat. Ik beloof dat de fotografie-aspecten ruimschoots aan bod zullen komen als de camera op termijn door ComBron getest wordt.

In de pre-order op de website van Canon kost de body bijna € 5.030,-. Dat is geen gering bedrag, zeker niet als je bedenkt dat de body in de VS $4.499,- kost.

Schermafbeelding van het omrekenen van 4499 dollars naar Euro's.

Best bijzonder dat Amerikanen 20% minder hoeven te betalen voor dezelfde camera. Toch?

Reageren? Graag!