De Zoom H1 Handy Recorder is een zeer compacte audiorecorder. De kracht van het apparaatje zit’m in het formaat, want dit opnameapparaat steek je gemakkelijk onder de kleding van de persoon die je filmt.
Let op! Dit is een oude review.
De Zoom H1 wordt niet meer gemaakt. De opvolger is de H1N en werd in januari 2018 gelanceerd tijdens de CES. Het feit dat de Zoom H1 niet meer gemaakt wordt, neemt niet weg dat het nog steeds een zeer bruikbaar gereedschap is, maar dat de (tweedehands) waarde is gereduceerd.
De conclusie op 7 mei 2017:
Een audiorecorder is bijna onmisbaar bij het maken van video-opnamen. De Zoom H1 Handy Recorder is de meestverkochte compacte audiorecorder en dat is niet voor niets. De mogelijkheden komen inmiddels wat gedateerd over, maar de recorder doet wat hij moet doen en doet dat goed.
Pluspunten
- compact
- knoppen vergrendelbaar tijdens opname
- voeding via usb mogelijk
- laag gewicht
- veel goedkoper dan een draadloze microfoon
Verbeterpunten
- geen xlr-input (dus geen fantoomvoeding)
- plastic behuizing
- microfoonkabel niet te vergrendelen
- geen Vlaamse handleiding
- geen WiFi of bluetooth
Het gebruik van een losse audiorecorder betekent dat je naderhand het geluid even moet synchroniseren met het geluid van je camera. Dat is in het begin even wennen. De voordelen die het apart opnemen van het geluid bij video biedt wegen ruimschoots op tegen de extra handeling. Een video kan nu eenmaal niet zonder goed geluid en het beste geluid krijg je door de microfoon zo dicht mogelijk bij de bron (de persoon in beeld) te plaatsen.
De Zoom H1 Handy in het kort
- Ingebouwde 90˚ X/Y stereo-microfoon
- Stereo 3,5 mm microfoon of lijningang (2,5 Volt)
- Stereo 3,5 mm uitgang voor koptelefoon of als lijnuitgang met volumeregeling
- Ingebouwde luidspreker (verwaarloosbaar)
- Backlit lcd-display
- Directe opslag van de opnamen op microSD of microSDHC-kaarten tot 32GB
- Tot maximaal 24-bits/96 kHz BWF-compatible WAV of MP3-formaten
- Automatische regeling opnameniveau en handmatige regeling opnameniveau
- Low-cut filter voor het verminderen van windgeluid
- Tot 99 markeringen per geluidsopname
- Usb-poort voor data-overdracht naar computer en gebruik als audio-interface en/of als usb-microfoon
- SD-kaartlezer-functie
- Direct op statief of microfoonstandaard te monteren, of met een “cold shoe” op een DSLR
- Werkt tot 10 uur op één standaard AA alkaline of NiMH oplaadbare batterij
De Zoom H1 is een simpel apparaat. Wie de audiorecorder voor het eerst in zijn/haar handen heeft zou even onder de indruk kunnen raken van de mogelijkheden, maar als je de Zoom een paar keer gebruikt hebt, dan zul je zien dat het erg meevalt. De H1 van ComBron wordt in 99% van de gevallen samen met een dasspeldmicrofoon gebruikt. De instellingen met de dasspeldmicrofoon zijn altijd hetzelfde omdat we inmiddels weten wat de ideale instellingen voor de combinatie van de Zoom H1 met (in ons geval) de JK MIC-J 044 zijn. Wat erg prettig is aan de Zoom, is dat de knoppen (en dus de instellingen) vergrendeld kunnen worden nadat de opname is gestart. De audiorecorder wordt doorgaans in een broekzak of in een jaszak gestopt tijdens de opname. Door de knoppen te vergrendelen hoef je niet bang te zijn dat de audiorecorder tijdens de opname wordt uitgeschakeld of harder of zachter wordt gezet. Het voorkomt een hoop teleurstellingen en gemopper naderhand.
Zoom H1 ook te gebruiken als stereomicrofoon
De Zoom is voorzien van twee unidirectionele (cardioïde) condensatormicrofoons. De microfoons zijn in een hoek van 90 graden naar elkaar toe (X) gericht. Een cardioïde microfoon heeft een hartvormige/niervormige “respons”. Dit houdt in dat de microfoon het meest gevoelig is voor geluid van de voorkant en geluid waarneemt aan de zijkant van de microfoon. De geluid aan achterkant van de microfoon wordt zoveel mogelijk genegeerd. Omdat de twee microfoons een (vaste) opstelling in 90 graden naar elkaar toe hebben, registreren de microfoons van elkaar het geluid aan de achterkant. Dit brengt ongeveer evenveel voordelen als nadelen met zich mee. Een mooi en constant stereobeeld is bijvoorbeeld erg fijn, maar wie liever geen omgevingsgeluiden wil opnemen, is minder goed geholpen met de microfoons van de Zoom H1.
Sowieso moet je bij de aanschaf altijd in gedachten houden dat het een opnameapparaat en een stereomicrofoon in één is van ongeveer 100 euro. Voor dat bedrag krijg je veel, maar geen professionele opnamestudio. De opname van de repetitie van de plaatselijke harmonievereniging (hoge geluidsdruk, geen wind) gaat zeer goed, maar een opname in de buitenlucht vormt echt een uitdaging. De microfoons hebben snel last van de wind en het lo cut filter biedt onvoldoende uitkomst. Sowieso wil je natuurlijk liever niet filteren in het apparaat, want dat kan je computer veel beter.
Dead cat eenvoudig aan te brengen en toe te passen
Een groot voordeel van de manier dat de microfoons van H1 geconstrueerd zijn, is dat er gemakkelijk een dead cat over de microfoons kan. Een dead cat is een pluizige kap voor microfoon(s), waardoor windgeruis veel minder kans krijgt. De microfoons zijn in X-vorm opgesteld zodat ze niet uitsteken zoals bijvoorbeeld bij de Tascam DR-05. De microfoons worden beschermd met een beugel. Dit heeft als voordeel dat een plopkap of een dead cat niet over de microfoons kan schuren. Zou dit wel gebeuren, dan verpest het je opname.
Bediening Zoom H1 Handy Recorder
De Zoom H1 is al een tijd op de markt. In 2012 verscheen de Zoom H1 V2 (version two) die we hier gebruiken. Het enige verschil met de oer-versie is dat er een soort dun rubber laagje over de audiorecorder gespoten is en dat de V2 in verschillende kleuren verkrijgbaar is.
Bij de duurdere audiorecorders zien we tegenwoordig dat de apparatuur steeds vaker voorzien wordt van mogelijkheden om het apparaat op afstand te bedienen of om de bestanden direct te versturen. Meestal werkt dit met een (draadloze) netwerkverbinding en/of bluetooth. De H1 is nog niet zover, maar de concurrentie in dit deel van de markt is groot, dus het is niet ondenkbaar dat de volgende H1 het wel heeft.
Zoom heeft goed nagedacht over de bediening. De knoppen bevinden zich weliswaar aan vier kanten, maar het is bijna zo dat iedere kant een eigen functie heeft.
De linkerkant is gericht op de output:
- line out/hoofdtelefoon
- volume line out/hoofdtelefoon
- slot voor de (micro) SD-kaart
De rechterkant is vooral gericht op de input:
- ingang mini-USB B
- aan/uit + vergrendelen
- weggooien
- rewind (lagere bitrate)
- mark/play/pause
- fast forward (hogere bitrate)
- input level (opnameniveau)
- microfooningang
De voorkant:
- led rec/peak
- display
- opnameknop
De achterkant:
- lo cut off/on
- auto level (opnameniveau) off/on
- rec format (wav/mp3)
Beter (logischer) zou het zijn geweest als de usb aan de linkerkant had gezeten en de knoppen van de achterkant aan de rechterkant, maar dan blijft er niks te zeuren over. Of toch, want het luidsprekertje aan de onderkant van recorder had Zoom net zo goed achterwege kunnen laten. Waardeloos, maar gelukkig beschikt de H1 ook gewoon over een ingang/uitgang voor je koptelefoon en die werkt wèl naar behoren.
De klepjes van de Zoom H1 vormen een uitdaging
Tip! Stop bij ingebruikneming een lekkere grote microSD in je H1. Bij de Zoom wordt een 2GB-kaartje geleverd. Dat is genoeg voor ongeveer 1 uur opnemen in de hoogste opnameformaat (WAV 24/96). De kaart die je in de Zoom plaatst hoeft niet bijzonder snel te zijn zoals in je filmcamera, want geluidsbestanden zijn veel kleiner waardoor de schrijfsnelheid niet zo hoog is als bij video.
De reden om een direct een grote kaart te plaatsen, is omdat je het plastic klepje waarachter de sd-kaart zit vervolgens nooit meer open wilt maken. De kwaliteit van het klepje laat te wensen over.
Het klepje voor de batterij is ietsje steviger, maar nog altijd niet top. De batterij moet nu eenmaal regelmatig vervangen worden voor een volle als je op locatie bezig bent. Gelukkig verkopen alle grote verkopers de klepjes los, maar dat er een markt voor is, is spijtig.
Specificaties Zoom H1 Handy Recorder
Gelijktijdige opname tracks: 2
Gelijktijdige afspeelsporen: 2
Functies: lo-cut filter, automatisch opnameniveau, marker
Opname/afspeelformaat:
WAV: 44,1/48/96 kHz, 16-/24-bit
MP3: 44,1 kHz 48/56/64/80/96/112/128/160/192/224/256/320 kbps
A/D converter: 24-bits, 128 x oversampling
D/A converter: 24-bits, 128 x oversampling
Signaalverwerking: 32-bits
Opnamemedia: microSD kaart (16 MB – 2 GB) microSDHC kaart (4 GB – 32 GB)
Display: 127 segment aangepaste lcd-scherm (met achtergrondverlichting)
Ingebouwde stereo-microfoon: cardioïde condensator
Versterking: 0 tot +39 dB
Minimale versterking met digitale demping: -28 dB
Maximaal geluidsdrukniveau: 120 dB SPL
Microfoon/ lijningang: 3,5 mm stereo microfoonaansluiting
Input Impedantie: 2 kΩ (ingangsniveau: 0 tot -39 dBm)
Hoofdtelefoon/lijnuitgang: 3,5 mm stereo hoofdtelefoonaansluiting
Uitgangsbelasting-impedantie: 10 kΩ of meer
Gewaardeerd uitvoerniveau: 10 dBm
Uitgang hoofdtelefoon: 20 mW + 20 mW in 32 Ω belasting
Uitgangsbelasting-impedantie: 10 kΩ of meer
Gewaardeerd uitvoerniveau: 10 dBm
USB-interface: Type: mini-USB B (2.0), Mass Storage Class-bediening
Formaat: 44,1 kHz/16-bit of 48 kHz/16-bit
Energiebehoefte: 1 AA batterij of een AC-adapter (AC naar mini-USB B)
Batterijduur (alkaline batterijen): 10 uur (MP3), 9,5 uur (WAV)
Afmetingen: 44 x 136 x 31 (b x d x h in mm)
Gewicht: 60 g (zonder batterij)
Zoom H1 Handy Recorder voor bedrijfsvideo’s?
De reviews van ComBron zijn bedoeld voor ondernemers die aan de slag willen met het maken video’s voor de onderneming. De Zoom H1 kunnen we met een gerust hart aanbevelen voor mkb’ers die video’s gaan opnemen. Met alleen een Zoom H1 ben je er echter niet. Er moet nog een dasspeldmicrofoon bij voor het beste resultaat.
Ondernemers die met een Zoom en zo’n klein microfoontje aan de slag gaan kunnen tegen niet al te hoge kosten komen tot geweldige resultaten.
Dealers en distributeur ZOOM België
De dealers in Belgie staan op deze kaart (klik).
Sound-Service Musikanlagen-Vertriebsgesellschaft mbH
Distributeur ZOOM
Am Spitzberg 3
15834 Rangsdorf
Duitsland
Tel: (49) 33708-933-0
Fax: (49) 33708-933-189