Een maand lang trok ik foto’s met mijn telefoon. Niemand had het door.

Photo of author
Door: Edo Dijkgraaf

Steeds hoor je dat mensen het verschil niet (meer) zien tussen foto’s die gemaakt zijn met een fotocamera en foto’s die getrokken zijn met een telefoon. Ik besloot de proef op de som te nemen.

Mede door de Brexit en het handelsconflict tussen de VS en China neemt dit jaar het aantal faillisementen wereldwijd flink toe. Na een aantal vette jaren wordt het in Vlaanderen weer knie over elleboge werken. Een goede website is daarom belangrijker dan ooit.

Wie bovenaan in Google wil komen, zorgt voor unieke content met beeldmateriaal dat nergens anders te zien is. Zelf mooie foto’s en video’s maken kan nu ook gewoon met de telefoon. Lees de commentaren bij de foto van de zonsondergang hieronder maar eens.

Ik heb een maand lang mijn Huawei Mate 20 Pro telefoon gebruikt om foto’s te maken. Niemand had het door. De foto’s die ik hier gebruik zijn van de familievakantie naar Parijs, maar de foto’s die soms uit de telefoon komen zijn (soms) zo goed dat ze professioneel kunnen worden gebruikt. In sportpaleis Ahoy in Rotterdam hangt bijvoorbeeld in december een levensgrote foto die ik met mijn telefoon gemaakt heb.

Foto van de Academie Nationale de Musique in Parijs. De foto is getrokken met een Huawei P20 Pro telefoon.
Academie Nationale de Musique (Opéra Garnier) bekend van “Find me in Paris”. De foto is getrokken met een Huawei Mate 20 Pro telefoon.

Camera’s in telefoons zijn tegenwoordig erg goed; de software in de telefoon doet de rest. Althans, dat is wat de fabrikanten ons willen doen geloven. Ik ben het er niet mee eens, maar als ik de foto’s van mijn iPhone 3GS van tien jaar geleden vergelijk met de foto’s die ik nu met mijn telefoon maak, dan is de enige overeenkomst dat het allebei foto’s zijn.

Even anticiperen op mogelijke opmerkingen

  • In dit artikel meld ik dat ik telefoonfoto’s voor mijn klanten gebruik. De foto’s die ik voor klanten heb gemaakt met mijn telefoon heb ik natuurlijk niet stiekem gemaakt. De foto’s die ik voor klanten maakte, heb ik zowel met mijn fotocamera als met mijn telefoon gemaakt. Ze mochten kiezen welke foto’s ik gebruikte.
  • Net als bij de foto’s die ik met mijn fotocamera maak, zijn de foto’s bewerkt met Photoshop. De foto’s die je ziet zijn dus niet onbewerkt in het artikel geplakt.
  • Foto’s (en video’s) die met een goede telefoon gemaakt worden, zijn nog steeds niet zo goed als de beelden die met een goede camera gemaakt worden. Vooral als de foto’s extreem ingezoomd worden, zijn er kwaliteitsverschillen te zien.
  • De foto’s zijn met de Huawei Mate 20 Pro (LY-L29) gemaakt toen deze voorzien was van EMUI-versie 9.1.0 i.c.m. Android 9. Er is geen speciale app gebruikt voor het maken van de foto’s.
Foto van meisje dat van het balkon van Opéra Garnier uitkijkt over de Place de l'Opéra in Parijs.
Een telefoon die je zulke foto’s van je dochter laat maken…

Bij ComBron worden telefoons zelden vervangen. De Huawei Mate 20 Pro telefoons volgen na iets meer dan drie jaar de Sony Xperia Z5 Compact telefoons op omdat twee van de drie telefoons zo gehavend waren dat mensen uit de omgeving voorzichtig begonnen te informeren of ik misschien een paar gebruikte telefoons van ze wilde hebben.

Niemand merkte dat ik een telefoon van een paar honderd euro gebruikte i.p.v. een fotocamera waarvan de lens al meer kost

Ik heb een maand lang mijn telefoon gebruikt om foto’s te maken. Dankzij een blaaskaak met geel haar, kost mijn Chinese telefoon als je goed zoekt nog maar 30% van de introductieprijs (€ 354,78 incl. verzending op Amazon.de), dus heb ik mijn vrouw en mijn dochter precies dezelfde telefoon opgedrongen.

Foto van de Quai des Grands Augustins in Parijs. In het midden van de foto is op de achtergrond de Notre Dame te zien. De foto is gemaakt met een Huawei P20 Pro.
De Quai des Grands Augustins in Parijs met in het midden van de foto op de achtergrond de Notre Dame.

De ontwikkelingen gaan erg hard in telefoonland. Toch is het is niet zo, dat een telefoon dezelfde kwaliteit levert als een digitale spiegelreflexcamera of een mirrorless (camera). Als je een beetje kan fotograferen kun je echter een heel eind komen met een telefoon.

Waar is de telefoon WEL goed in?

  • Met veertig (!) megapixels valt er al snel iets te maken van een foto. Een foto van 7296 x 5472 px lijkt al snel scherp als je hem verkleint voor je website.
  • Foto’s in het donker ZONDER mensen.

Waar is de telefoon NIET goed in?

  • Mensen vastleggen in het donker. De software in de camera lijkt te moeten kiezen tussen portretstand en de nachtstand. Gezichten in het donker lijken schilderijen.
  • Portretten waarbij mensen niet “vrij” staan.

Wie zich serieus met fotografie bezighoudt, zal in het geval van de Huawei Mate 20 Pro al snel de AI (artificial intelligence) laten voor wat het is. Op YouTube zijn diverse video’s te vinden over de beautify-stand die bij selfies de huid van mensen te glad maakt. Zelf was ik blij dat ik bijtijds ontdekte dat de foto hieronder nogal bijzonder is.

Foto van vier knuffeldieren. De Gosig Kanin van IKEA. Op de foto is te zien dat de telefoon de foto verminkt heeft in een poging de scherptediepte te bewerken.
De telefoon doet een (slechte) poging scherptediepte aan te brengen in een foto van het Gosig Kanin-kwartet.

Het hek waarin de konijntjes hangen, zou overal scherp moeten zijn en de achtergrond niet. Dat lukt de telefoon (nog) niet.

Waarom een blog over foto’s maken met de telefoon?

Veel ondernemers hebben inmiddels door dat je regelmatig wat op je website moet publiceren om interessant te blijven voor Google. Een blog zonder foto’s is minder interessant voor Google dan een blog met foto’s. Het maakt Google niet uit wie de foto’s gemaakt heeft, maar wel of ze uniek (dus nergens anders te zien) zijn. Een veelgehoorde opmerking tijdens WebWednesday is dat men geen foto’s heeft. Voorheen gaf ik klanten gelijk als ze afzagen van het publiceren van telefoonfoto’s, maar die tijd is voorbij.

Iedereen kan nu foto’s maken. De foto’s van beroepsfotografen zijn nog steeds mooier dan die van amateurs met een telefoon, maar wie zorgt voor een website die geld oplevert, kan op termijn misschien wel een echte fotograaf in dienst nemen.

Reageren? Graag!