Tip 8: organiseer op maandag een #AMA (Ask Me Anything).

Photo of author
Door: Edo Dijkgraaf

Van al onze tips is dit waarschijnlijk de favoriete van veel communicatieprofessionals omdat een #AMA (vraag me de hemd van het lijf) voor echte interactie zorgt. Publicatie-idee voor social media. Nummer 8 van 365.

Afbeelding met tekst: "Organiseer op maandag een #AMA. (Ask Me Anything)" De afbeelding hoort bij de 365 tips en ideeën voor post op social media.

Deze tip kun je niet uitvoeren zonder voorbereiding, dus als je er vandaag aan moet beginnen, dan ben je te laat, maar neem hem wel door zodat je bij de volgende keer als de #AMA-tip voorbij komt (op 28 maart 2022) weet of het wat voor je is.

Verloren Maandag of Koppermaandag is in Nederland alleen in het uiterste Zuiden bekend

Verloren Maandag (jaarlijks op de eerste maandag na Drie Koningen) is voor de noorderburen geen bekende feestdag, dus in uitingen in Nederland zal het noemen van Koppermaandag eerder verwarring dan herkenning oproepen.

#AMA (Ask Me Anything) is een uitnodiging aan je volgers om je de hemd van het lijf te vragen. (En dat vinden ze geweldig!)

De ideale #AMA doe je het liefst live via Facebook, LinkedIn, Instagram of YouTube en vergt enige voorbereiding. Bij voorbereiding wordt niet her opstellen van een camera, microfoon en verlichting bedoeld, maar het aankondigen van een #AMA. Je wilt immers dat klanten en geïnteresseerden vragen stellen.

Wat is een #AMA?

#AMA is een uit de Verenigde Staten overgewaaide afkorting. #AMA staat voor Ask Me Anything. Wij zouden dat vertalen met Vraag me het hemd van het lijf!

Hoe zorg je ervoor dat belangstellenden #AMA-vragen insturen?

Maak drie tot vijf dag van te voren bekend dat je een #AMA organiseert en motiveer belangstellenden vragen in te sturen. De eerste keer is de belangstelling altijd gematigd, maar laat je daar niet door uit het veld slaan. Probeer wèl uit te vinden of je moet aanbieden de afzenders te anonimiseren.

Moeten #AMA-vragen per e-mail gesteld worden?

Dat bepaal je zelf. Vaak moeten belangstellenden een drempel over om de vraag te stellen. Ze vinden het dan fijn om de vraag te stellen zonder dat er mensen kunnen meelezen. Dit kan via WhatsApp, Twitter (DM), Facebook, etc. Een deel van het publiek vindt het helemaal geen probleem om (soms opmerkelijk intieme) vragen te stellen in het openbaar. Let op de inhoud van de vragen. Als ze te eenzijdig (saai) zijn, dan adviseren we je om je publiek te vertellen dat het stellen van de vragen ook via direct message of via e-mail kan.

Hoe ziet de rest van de voorbereiding eruit?

Zorg dat het beeld en geluid getest is vóórdat je live gaat. Zorg dat je van te voren de vragen hebt doorgenomen.

Wat nu als ik (nog) niet de middelen heb om live te gaan?

Dan neem je de #AMA van te voren op. Groot voordeel hierbij is dat je je #AMA zo kan monteren dat het er mooier uitziet en het geluid optimaal is.

Hoe voorkom ik stiltes en amateuristisch gehakkel als ik live ga?

Nodig een co-host uit om samen met jou live te gaan. Als je technische problemen voor wilt zijn, dan vraag je hem/haar om lijfelijk aanwezig te zijn. Kom je even niet lekker uit je woorden of moet je even iets opzoeken? Dan kan je co-host zorgen dat er geen stiltes vallen.

Bijkomend voordeel van een co-host is dat je direct meer publiek hebt. Net zoals jouw achterban graag naar jouw uitzending kijkt, is de achterban van de medepresentator geïnteresseerd in zijn/haar aandeel in de #AMA.

Wat is er nodig om live te gaan?

Dat ligt aan je wensen, maar hieronder verwijzen we naar een instructie voor OBS. OBS staat voor Open Broadcaster Software. Het is gratis en helpt je om mooie professioneel ogende uitzendingen te maken. Naast OBS heb je tenminste één webcam of één camera met een capture card en een microfoon nodig.

OBS Open Broadcaster Software

OBS is een prachtig programma om live mee te gaan. In dit artikel wordt beschreven hoe je over eenvoudige wijze het geluid sterk verbetert, want goed geluid is belangrijker dan goed beeld.

Belangrijk voor een socialmediabericht op maandag:

  1. Wees nóg beknopter dan normaal.
  2. Beschrijf in grote lijnen, want maandag is voor veel mensen geen dag voor finesses.


Publicatie-idee social media voor:
  • maandag 8 januari 2022
Bronnen en lezenswaardigheden

Reageren? Graag!