8 voorwaarden waaraan iedere website moet voldoen

Photo of author
Door: Edo Dijkgraaf

Dit is een algemene checklist met enkele belangrijke punten waarmee je rekening moet houden bij het ontwerpen of evalueren van een website.

Er zijn veel factoren die bepalen of een website perfect is of niet. De ultieme checklist bestaat niet, omdat de controlepunten deels afhangen van het doel en de doelgroep van de website.

Acht ONMISBARE elementen voor IEDERE website

Als één van de onderstaande componenten ontbreekt, doe je jezelf en je bezoekers tekort. Het zijn niet zomaar bouwstenen die je website verbeteren; deze acht ingrediënten vormen samen het fundament.

1. Wees gastvriendelijk

Zorg ervoor dat je website gebruiksvriendelijk is. Dit betekent dat je website gemakkelijk te navigeren, te begrijpen en te gebruiken is voor bezoekers. Je kunt dit doen door een duidelijke en consistente lay-out, menu’s, knoppen en links te hebben, en door je inhoud te organiseren in logische secties en categorieën.

2. Zorg voor een snelle website

Zorg ervoor dat je website snel laadt. Dit betekent dat je website geen onnodige bestanden, afbeeldingen, video’s of scripts bevat die de laadtijd kunnen vertragen. Je kunt dit doen door bestanden te comprimeren, te optimaliseren en te cachen, en door een betrouwbare hostingprovider te kiezen.

3. Koester mobiele bezoekers

Zorg ervoor dat de website mobielvriendelijk is. Dit betekent dat jouw website zich automatisch aanpast aan verschillende schermformaten en apparaten, zodat de bezoekers een optimale kijk- en interactie-ervaring hebben. Je kunt dit doen door een responsief ontwerp te gebruiken.

4. Maak de website vindbaar

Zorg ervoor dat de website SEO-vriendelijk is. Dit betekent dat je website gemakkelijk te vinden, te indexeren en te rangschikken is door zoekmachines zoals Google en Bing. Je kunt dit doen door relevante trefwoorden, titels, beschrijvingen, koppen en alt-teksten te gebruiken, en door een sitemap en een robots.txt-bestand te maken.

5. Besteed voldoende aandacht aan veiligheid

Zorg ervoor dat je website veilig is. Dit betekent dat de website beschermd is tegen hackers, malware, spam en andere bedreigingen die de integriteit en de reputatie van jouw website kunnen schaden. Je kunt dit doen door een SSL-certificaat te installeren, regelmatig back-ups te maken, software-updates uit te voeren, onnodige functionaliteiten uit te schakelen en sterke wachtwoorden te gebruiken.

6. Geef bezoekers een reden om de website te bezoeken

Zorg ervoor dat je website waardevol is. Dit betekent dat je website nuttige, relevante en boeiende inhoud biedt aan bezoekers, die hun problemen oplost, hun vragen beantwoordt of hun behoeften vervult. Je kunt dit doen door originele, informatieve en actuele teksten, afbeeldingen, video’s of andere media te creëren, en door feedback en interactie met je publiek aan te moedigen.

7. Toon bezoekers professionaliteit

Zorg ervoor dat de website aantrekkelijk is. Dit betekent dat je website een professionele, consistente en unieke uitstraling heeft die past bij jouw merkidentiteit, visie en doelstellingen. Je kunt dit doen door een passend kleurenschema, lettertype, logo en (huis)stijl te kiezen, en door visuele elementen zoals iconen, illustraties of animaties toe te voegen om de aandacht van bezoekers te trekken.

8. Monitor successen en zoek naar verbeterpunten

Zorg ervoor dat je website meetbaar is. Dit betekent dat je de prestaties van jouw website kunt volgen, analyseren en verbeteren op basis van kwantitatieve en kwalitatieve gegevens. Je kan dit doen door tools zoals Google Analytics, Google Search Console of andere webanalyse-software te gebruiken om inzicht te krijgen in het verkeer, het gedrag, de conversies en de feedback van bezoekers.

Er zijn meer aandachtsgebieden voor websites

Dit zijn belangrijkste aspecten waarmee je rekening moet houden bij het maken of beoordelen van een website. Dit zijn de checkpunten die voor IEDERE website opgaan, maar het zijn niet de enige onderdelen die aandacht behoeven. Andere details zijn specifieker. Ze worden gemotiveerd door het doel van een website.

Bronnen en lezenswaardigheden

Reageren? Graag!