De beste motivator van de wereld? De ultieme drijfveer? Dit is de nummer 1!

Photo of author
Door: Edo Dijkgraaf

Heb je je weleens afgevraagd wat de beste motivator van de wereld is? De ultieme drijfveer? Je weet het al jaren, maar je hebt het je nooit gerealiseerd. Als het gaat om motivatie, dan is dit de nummer 1.

Foto genaamd Giorgia van Gianluca Valleri. Bij de foto staat de tekst: "De beste motivator van de wereld".
De basis van motivatie. (foto: Gianluca Valleri)

De belangrijkste inkomstenbron van ComBron? De strategische adviezen. Net als veel communicatiebureaus maakt ComBron websites en doet van alles met online, maar op het gebied van strategisch advies hebben we nauwelijks concurrentie. Best gek, want veel van wat we doen berust op een gruwelijk simpel principe. De kennis van de beste motivator ter wereld.

Wat is de beste motivator ter wereld?

Wat ik hier opschrijf moet je verstandig inzetten. Het is een zéér krachtig gereedschap en in de verkeerde handen is het een wapen. Dit klinkt als een verkooppraatje, maar begrijp goed dat ik hier niets verkoop. Ik geef het weg. En ik deel geen wapens uit; ik help je ze te herkennen.


(even wazig doen, sla dit grijze vlak gerust over)

Motivatie wordt snel verkeerd begrepen

Waar een behoefte is, is motivatie. Een aanleiding voor een motivering (reden) kan zijn dat derden een andere drijfveer hebben. Zo’n beweeggrond of beweegreden kan worden aangezet omdat er belangen in het spel zijn die niet genoemd worden, maar vaak worden ook naastenliefde of het streven naar een veilige leefomgeving verkeerd uitgelegd. De goedbedoelde poging om mensen meer te laten bewegen of zich te laten inenten bijvoorbeeld. Hieraan kan het willen voorkomen van kosten ten grondslag liggen, maar het motief kan ook gewoon naastenliefde zijn.

Als de behoefte aan een veilige leefomgeving de aanleiding is, om iemand aan te zetten tot het onderhouden van zijn/haar huis. Dan zou je kunnen denken dat het argument is dat je als buren de waarde van je huis niet door de buren onderuit wil laten halen. Dat kan een reden zijn, maar de oorzaak zou weleens veel dieper kunnen liggen. Hierover verderop meer.


De beste motivator van de wereld is overlevingsdrang. Overlevingsdrang zorgt voor angst. Angst is goed, want angst zorgt ervoor dat je bijvoorbeeld niet (zonder parachute) uit een vliegtuig springt.

Angst als (smakeloze) prikkel

In het bedrijven zie je angst vaak terug als motivator. De angstcultuur ontstaat lang niet altijd met opzet. Soms is het niet eens door het management veroorzaakt, maar wordt er na verloop van tijd wel dankbaar gebruik van gemaakt. Hierbij valt te denken aan bedrijven die het aantal overuren zien als aanleiding voor promotie. Bij zulke bedrijven zijn de medewerkers vaak gemakkelijk te vervangen door anderen en dat is jammer. Maar is het dan niet goed voor de continuïteit? Misschien wel, maar het betekent ook dat je geen van de medewerkers de kans hebt geboden te excelleren. Wie niet geeft om het welzijn van de medewerkers, moet maar eens bedenken wat het doet voor de productiviteit.

Poster VVD met tekst: Zonder angst hand in hand kunnen lopen. Heel normaal. Niet normaal. VVD.

In verkiezingstijd wordt angst dankbaar gebruikt. Ook is het soms niet te vermijden, hetgeen uiteraard niet gaat over woorden als “crimigranten”. Wie links geaard is, denkt nu waarschijnlijk aan rechts, maar links doet niet veel anders. Het zijn namelijk vooral de linkse partijen die hun betoog beginnen met: ‘Als Politicus A aan de macht komt, dan…’

Angst is goed en slecht tegelijk

Vanuit historisch oogpunt worden we geremd om te excelleren, want wie ergens in uitblinkt, wijkt af van de massa. En de massa (de groep) was in de verre historie nodig om te overleven. Het is in onze tijd moeilijk voor te stellen, maar mensen als Steve Jobs en Elon Musk zouden in de prehistorie een toontje lager hebben moeten zingen om niet uitgestoten te worden.

Aan de ene kant zorgt angst er dus voor dat je ’s avonds met de dezelfde door jou zo geliefde gezinsleden aan tafel zit als ’s morgens bij het ontbijt, maar tegelijkertijd zorgt het er ook voor dat de kans groot is dat je eettafel in een rijtjeshuis staat waar je zelf moet koken en afwassen.

Angst is je vriend!

Wat je ook doet stop angst niet weg. Al met al is angst je vriend.

Veel mensen zijn bang om te spreken in het openbaar. Om goed te spreken in het openbaar, heb je twee dingen nodig:

  • Een goede speech, want de ene toespraak is de andere niet.
  • Een klein beetje angst.

Mensen met spreekangst hebben meer talent om goed te leren speechen dan mensen zonder angst. Ik heb al heel wat mensen leren voordragen die van te voren nooit gedacht hadden dat ze ooit fatsoenlijk zouden kunnen declameren.

Foto genaamd Giorgia van Gianluca Valleri. Bij de foto staat de tekst: "De beste motivator van de wereld".
De basis van motivatie. (foto: Gianluca Valleri)

Wie speecht zonder angst vormt veel meer risico voor zijn/haar organisatie dan iemand die zich wel druk maakt, want de spanning zorgt voor contact met de zaal. Wie de zaal kan voelen, kan bijsturen. Schepje erop of de toon een beetje matigen. Een gematigde toon kan namelijk evengoed heel hard (precies hard genoeg) binnenkomen bij de toehoorders. Op die manier zorg je ervoor dat de groep je niet uitstoot en voorkom je dat je in je eentje door het bos moet gaan zwerven.

Reageren? Graag!