Instellingen geluid microfoon OBS Studio eenvoudig verbeteren

Photo of author
Door: Edo Dijkgraaf

Eenvoudige instellingen voor beter geluid Open Broadcaster Software (OBS Studio). Goed geluid is belangrijker dan goed beeld.

Wil je kijkers zo lang mogelijk laten kijken? Pas dan je instellingen aan met deze eenvoudige handleiding.

Waarom je moet zorgen voor goed geluid als je streamt?

Stel jezelf eens de vraag waar je liever naar kijkt:

 1. Een video met matige beeldkwaliteit maar met goed geluid.
 2. Een video met goede beeldkwaliteit maar met slecht geluid.

De kans is groot dat je denkt je het geluid op de koop toe neemt als het beeld maar goed is. Toch klikken veel mensen weg bij hinderlijk geluid terwijl ze blijven kijken als een video met goed geluid met slechts 480p of zelfs 320p wordt uitgezonden.

Beste instellingen geluid microfoon OBS Studio (eenvoudig)

Mogelijk is je het woordje eenvoudig opgevallen. De mogelijkheden van OBS zijn enorm. Door het geluid uitgebreid(er) te bewerken, is het mogelijk om je geluid volledig naar je hand te zetten, maar bij deze handleiding ligt de nadruk op eenvoud.

Benodigde tijd: 2 minuten

OBS instellen voor het beste geluid zonder de toepassing van extra plugins

 1. Sluit je microfoon aan op je computer en breng deze dicht in de buurt van je mond.

  Als je geen losse microfoon hebt, dan zou ik er maar snel een voor je verjaardag vragen. Microfoons in computers zijn doorgaans niet al te best.

  De reden om de microfoon dicht in de buurt van je mond te brengen, is omdat je dan minder last van omgevingsgeluiden hebt en het geluid minder versterkt hoeft te worden.

 2. Start OBS en ga naar Instellingen.

  Het scherm toont de “tabbladen”: algemeen, stream, uitvoer, audio, video, sneltoetsen en geavanceerd. Kies Audio en vervolgens bij Mic/Aux Audioapparaat voor de microfoon die je wilt gebruiken. Als voorbeeld is op de afbeelding hieronder te zien hoe ik een Rode NT-USB kies. Instelling OBS audio.

 3. Stel begrenzer (limiter) in om clipping te voorkomen.

  Clipping treedt op als het signaal van de microfoon te krachtig is. Normaal gesproken treedt clipping op bij 0 dB, maar bij OBS lijken ze daar wat anders over te denken. Na -9 dB begint het geluid in OBS te clippen.
  We stellen de begrenzer van Open Broadcaster Software daarom in op -9,00 dB zodat het signaal niet boven de -9,00 dB komt en de kijker niet afhaakt omdat ze worden getrakteerd op overstuurd geluid. Limiter OBS.

 4. Stel de noise gate in om omgevingsgeluiden tijdens het streamen zoveel mogelijk te voorkomen.

  Een noise gate zorgt ervoor dat geluiden alleen worden doorgelaten als ze voldoen aan jouw voorwaarden. De standaard suggestie voor de instellingen van de noise gate van OBS zijn niet onaardig. De enige aanpassing die we doen, is het moment dat de gate open gaat. We zetten deze op -18,00 dB. Noise-gate OBS instellen.

 5. Voeg het filter toe om actief geluiden weg te filteren.

  Bij het instellen heb je de keuze in welke mate je je cpu wilt belasten. Zeker als je je computer niet gebruikt om te gamen, dan kan het doorgaans geen kwaad om het filter volledig (RNNoise) in te zetten. Merk je dat je computer het (te) zwaar heeft, kies dan voor Speex.Filter omgevingsgeluid OBS Studio.

Na deze eenvoudige tips zin in professionele instellingen voor je microfoon?

Voor de bovenstaande instellingen is geen speciale kennis nodig. Je hoeft er ook geen plugins voor toe te voegen aan OBS Studio. Het mooie aan Open Broadcaster Software is dat er veel meer mogelijk is. Mocht er belangstelling zijn voor een meer diepgaande handleiding, dan lees ik het graag hieronder.

Audiomixer OBS Studio.

Reageren? Graag!