Modellencarrière? Stel die tattoo dan nog maar even uit!

Photo of author
Door: Edo Dijkgraaf

Ambieer je een modellencarrière? Dan heb ik een geweldige tip voor je. Neem geen tattoo! Opdrachtgevers willen geen model met een tatoeage.

Wat is de grote overeenkomst tussen Joy Van der Eecken, Yumi Lambert, Amélie Lens, Ine Neefs, Hanne Gaby Odiele en Daphne Velghe? Ja, ja, ze zijn allemaal fotomodel en mannequin en ze zijn internationaal zeer populair, maar er is nog een veel belangrijkere overeenkomst. Geen van deze Belgische topmodellen heeft tatoeages. Althans, niet op zichtbare plaatsen.

Stel tattoo’s maar even uit!

Met het toenemend aantal meisjes dat een tattoo laat aanbrengen, zou je denken dat het ook in de wereld van fashion meer gemeengoed zou worden, maar dat is niet zo. Tientallen prachtige jonge vrouwen op de website van het fameuze Dominique Models, maar nergens een streepje inkt.

Foto van voet met tattoo. De foto hoort bij het artikel: "Modellencarrière? Stel die tattoo dan nog maar even uit!" De maker van de foto is David van der Mark.
Charmant? Ja. Commercieel? Nee. (Foto: David van der Mark.)

Heel gek is dat niet, want opdrachtgevers willen meestal geen getatoeëerde modellen. Mijn eigen ervaring leert me dat lokale bedrijven prima wegkomen met bodyart, maar dat bedrijven die landelijk of internationaal opereren het niet aandurven. Er is geen eenduidig antwoord waarom niet. In Japan horen tattoo’s bij de Yakuza (Japanse maffia) terwijl je in de VS eerder met trailer trash (aso) wordt geassocieerd.

Dit artikel is overigens helemaal niet bedoeld om een stempel te drukken op mensen met tatoeages (excuses aan de mensen die hier een woordgrap in menen te ontdekken). In Vlaanderen zijn tattoo’s nog best populair. Zelf zou ik liever een levende paling doorslikken dan een tattoo laten zetten, maar een mooie “tat” op een strak lijf kan ik wel begrijpen. Deze blogtekst draait echter niet om wat ik van een tattoo vind. De boodschap is letterlijk:

Neem pas een tattoo als je zeker weet dat je geen kans maakt op een carrière als model.

Tattoo’s zijn voor de oude garde

Zijn er dan helemaal geen modellen met tatoeages? O jawel hoor. Elle publiceerde vorige maand een artikel(tje) op haar website over topmodellen met tattoo’s. Ze kwamen tot elf, maar ik tel er tien:

  1. Adwoa Aboah
  2. Gisele Bündchen
  3. Bella Hadid
  4. Cara Delevingne
  5. Freja Beha Erichsen
  6. Kendall Jenner
  7. Hailey Baldwin
  8. Behati Prinsloo
  9. Jourdan Dunn
  10. Erin Wasson

Missen we Chiara Ferragni of vind alleen ik de vrouw achter The Blond Salad een aanwinst voor de industrie? Elle noemt wel een van tatoeages (het anker) van Kate Moss, maar of we Moss nog mogen meerekenen…? Hoe dan ook, het artikel leert ons dat body-art op fotomodellen best kan. Maar dan wel alleen als je reeds bovenaan de verlanglijstjes van de grote ontwerpers staat.

Twijfel je tussen inkt en ambitie?

Volgens een onderzoek van Advanced Dermatology krijgen veel mensen spijt van hun tatoeage. Van de mensen die ouder dan 30 zijn en dan pas een tattoo laten zetten, heeft nog slechts 6% spijt.

Infographic onderzoek spijt tattoo
Bron infographic: Advdermatology.

Foto van tattoo op voet: https://flic.kr/p/8Fy8qn

Reageren? Graag!