Wijzig keyframes tijdens het afspelen op de bewerkingstijdlijn

Eenvoudige keyframing kan rechtstreeks op clips in de tijdlijn. Met sneltoetsen kun je keyframes aan een clip toevoegen of juist verwijderen. Vervolgens zal DaVinci Resolve op intelligente wijze proberen de context van de clip te voorspellen om zo het juiste keyframe in te stellen.

Met deze methode kunt je tijdens het afspelen snel en nauwkeurig de timing en/of het geluid van keyframes aanpassen/verbeteren om vervolgens terug te keren en de door jou opgegeven punten bewerken.

Keyframe toevoegen aan een fragment in de tijdlijn:

  • Plaats de afspeelkop op het frame van de clip waaraan je het keyframe wilt toevoegen. Dit kan ook live worden ingesteld tijdens het afspelen van de clip.
  • Kies Mark > Add Keyframe (Command-[).

Keyframe verwijderen van een fragment in de tijdlijn:

  • Selecteer het keyframe of de keyframes die je uit de clip wilt verwijderen.
  • Kies Mark > Delete Keyframe (Optie-]).

Het toevoegen van een keyframe aan een clip is eenvoudig. Met een simpele druk op het toetsenbord is het keyframe toegevoegd, dus hoe weet DaVinci Resolve dan welke specifieke parameter van alle beschikbare opties in de Inspector je wil toepassen? Keyframes zijn vanaf nu contextbewust; DaVinci Resolve kiest het attribuut op basis van het laatste item dat je hebt bewerkt, of valt terug op het meest gebruikte item.

Tijdens het selecteren van een keyframe-optie loopt DaVinci Resolve door de mogelijkheden. Blackmagic Design noemt het de keyframe-selectiehiërarchie, omdat het programma van boven naar beneden door de lijst met keyframe-opties “bladert”. Als het keyframe niet past bij de context van het bovenste item, wordt automatisch het volgende in de lijst gekozen, enzovoort.

DaVinci Resolve Keyframe-selectievolgorde:

  • De Retime Controls (indien al actief).
  • De actieve effectcurve in de Keyframe Editor (indien al geopend).
  • De laatste controle van de Inspector die heeft plaatsgevonden.
  • Audioversterking.

Als je bijvoorbeeld eerder de Zoom-parameter op een clip hebt aangepast en vervolgens een nieuw keyframe aan de clip hebt toegevoegd door op Option-[ te drukken, dan worden de Retime Controls en Effect Curves overgeslagen en wordt er een nieuw Zoom-keyframe toegevoegd. DaVinci Resolve doet dit omdat je dit de vorige keer ook gedaan hebt. Dit betekent ook dat er een Audio Gain Keyframe wordt toegevoegd als je een keyframe zonder aanpassingen toevoegt aan een basisclip op een tijdlijn.

Je kunt de Keyframe Editor gebruiken als je meer complexe keyframing wilt toepassen, of als DaVinci Resolve de context verkeerd interpreteert.