Introductie DaVinci Resolve
DaVinci Resolve combineert editing, compositing en motion graphics, kleurcorrectie, audio-opname en -mixing, en finishing in één gebruiksvriendelijke applicatie. De editing-, compositing-, grading- en audiogereedschappen in DaVinci Resolve zullen direct herkenbaar zijn voor ervaren editors die andere toepassingen hebben gebruikt, maar ze zijn ook toegankelijk voor nieuwkomers in postproductie.
Daarnaast zijn er speciale tools beschikbaar voor workflows op locatie. Deze integreren taken zoals mediadu duplicatie, organisatie van shots en metadata, en lookbeheer op locatie in een complete set. Hiermee kun je naadloos overstappen van de originele camerabeelden die op locatie worden opgenomen naar de organisatie en het gebruik van die media in uiteenlopende postproductie workflows, allemaal gecentreerd rond DaVinci Resolve.
Met name de strakke integratie in DaVinci Resolve zorgt ervoor dat je vrij kunt schakelen tussen verschillende taken in de workflow van je project, zonder haperingen. Zo kun je gemakkelijk de media van een shoot back-uppen en organiseren voordat je direct in de editing duikt. Tussendoor kun je snel een compositing toevoegen of clips kleurcorrigeren, en vervolgens weer verdergaan met het knippen, terwijl je tussendoor ook nog wat audio mixt om te zorgen dat alles goed klinkt. Dit alles kan zonder projecten te exporteren of andere applicaties te starten.
Je kunt zelfs verder gaan door de collaboratieve (samenwerkende) functies van DaVinci Resolve te gebruiken. Hiermee kunnen meerdere professionals, zoals een editor, colorist en assistenten, tegelijkertijd aan dezelfde timeline werken, voor de ultieme geïntegreerde workflow.
Natuurlijk werken postproductie professionals niet in een vacuüm. DaVinci Resolve maakt het eenvoudig om samen te werken met andere faciliteiten. Je kunt projecten importeren en exporteren in projectwisselformaten en gerenderde of beheerde media uitwisselen tussen applicaties zoals Apple’s Final Cut Pro X, Adobe’s Premiere Pro, Avid’s Media Composer en Pro Tools, Autodesk’s Flame Premium en vele anderen, dankzij de robuuste ondersteuning van XML-, AAF- en EDL-import- en exportworkflows.
Dit hoofdstuk introduceert de gebruikersinterface (UI) van DaVinci Resolve. We leggen uit waar je elke groep functies kunt vinden en hoe de sterk gefocuste en nauw geïntegreerde Media-, Edit-, Fusion-, Color-, Fairlight- en Deliver-pagina’s samenwerken om je nagenoeg elke denkbare postproductie workflow te laten uitvoeren. Na deze korte rondleiding biedt de rest van Deel 1 van deze handleiding veel meer diepgaande informatie over projectbeheer, voorkeuren, projectinstellingen en andere algemene onderwerpen die je op weg helpen.
Project Manager (projectbeheer)
Voor de meeste gebruikers is de Project Manager het eerste venster dat verschijnt bij het openen van DaVinci Resolve. De Project Manager is een centrale interface voor het beheer van alle projecten van de ingelogde gebruiker, wiens naam rechtsboven in de titelbalk van het project staat. Met de Project Manager importeer en exporteer je projecten van en naar DaVinci Resolve. Dit kan handig zijn wanneer je projecten tussen gebruikers of tussen verschillende DaVinci Resolve werkstations wilt verplaatsen.
Tot slot kun je met de Project Manager de projectbibliotheken organiseren die worden gebruikt om alles in DaVinci Resolve te beheren. Dit doe je met de Project Library sidebar.
Om een project te openen, dubbelklik je erop. Klik op het pictogram ‘Untitled Project‘ (naamloos project) of op de knop ‘New Project‘ (nieuw project) om een nieuw project te maken.
Voor meer informatie over de Project Manager, zie hoofdstuk 3, “Projecten en projectbibliotheken beheren.”
Voorkeuren en projectinstellingen
Nadat je een project hebt geopend, kun je de systeem- en gebruikersvoorkeuren aanpassen die de installatie van DaVinci Resolve op je werkstation bepalen, en de projectinstellingen voor het huidige project. De belangrijkste van deze instellingen worden geselecteerd tijdens de installatie via de vragen in de installatiewizard. Als je DaVinci Resolve echter voor de eerste keer opent, is het raadzaam om deze instellingen te controleren om er zeker van te zijn dat ze optimaal zijn voor je systeem.
Individuele voorkeuren en instellingen per gebruiker
Sinds DaVinci Resolve 16 zijn er voor elk inlogaccount op een computer individuele voorkeuren en instellingen. Dit betekent dat meerdere editors hun eigen login kunnen hebben en dat DaVinci Resolve voor elke editor aparte werkruimteindelingen en voorkeursinstellingen zal bewaren, afhankelijk van wie er is ingelogd.
Voorkeuren
Het voorkeurenvenster, onderverdeeld in panelen met systeemvoorkeuren en gebruikersvoorkeuren, stelt je in staat om de algehele omgeving van je DaVinci-werkstation in te stellen. Je kunt kiezen welke hardware je met DaVinci Resolve wilt gebruiken en welke voorkeuren voor de gebruikersinterface je hebt tijdens het werken.
Hieronder volgt een kort overzicht van de belangrijkste systeem- en gebruikersvoorkeuren, met tips over de eerste instellingen die je moet aanpassen wanneer je DaVinci Resolve voor het eerst op je werkstation installeert. Raadpleeg echter hoofdstuk 4, “Systeem- en Gebruikersvoorkeuren” voor een uitgebreid overzicht en meer informatie.
Systeemvoorkeuren
Met de systeemvoorkeuren kun je de hardware configureren waarmee DaVinci Resolve werkt. Als je systeem niet vaak verandert, hoef je het voorkeurenvenster wellicht niet vaak te gebruiken. Werk je echter met een mobiel systeem met wisselende video-interfaces, bedieningspanelen en scratch-volumes, dan kan het zijn dat je dit venster vaker nodig hebt.
LET OP: Als je bepaalde belangrijke systeeminstellingen in de voorkeuren wijzigt, moet je DaVinci Resolve mogelijk afsluiten en opnieuw opstarten om deze wijzigingen door te voeren.
Systeemvoorkeuren: een overzicht
Memory and GPU
Hiermee kun je verschillende opties kiezen voor het gebruik van de GPU’s (videokaarten) in je computer en voor het configureren van viewers in verschillende pagina’s. Dit paneel biedt ook een overzicht (ter referentie) van alle hardware- en computerkenmerken die relevant zijn voor de soepele werking van DaVinci Resolve, inclusief een lijst van geïnstalleerde GPU’s.
Media Storage
Dit is een lijst waarin je de scratch disk definieert die door je systeem wordt gebruikt. Het eerste volume in deze lijst is waar Gallery-stilstaande beelden en cachebestanden worden opgeslagen. Zorg er dus voor dat je het snelste opslagvolume kiest dat is aangesloten.
Decode Options
Met deze instellingen kun je verschillende hardware-opties selecteren voor het decoderen van RAW-bestanden en H.264/H.265. Je kunt hier ook kiezen voor het gebruik van de eenvoudige DCP-decoder en de mogelijkheid om groeiende bestanden (bestanden die worden weggeschreven) in de mediapool te vernieuwen.
Video and Audio I/O
Met de voorkeuren in dit paneel kun je kiezen welke video- en audio-capture- en monitorinterfaces je wilt dat DaVinci Resolve op je werkstation gebruikt. Als je meerdere Blackmagic Design I/O-interfaces op je computer hebt aangesloten, kun je hier tussen kiezen.
Video plugins
Als je Open FX-plug-ins van derden hebt geïnstalleerd, kun je ze hier zien en in-/uitschakelen.
Audio plugins
Als je VST-plug-ins van derden hebt geïnstalleerd, kun je ze hier zien en in-/uitschakelen.
Control Panels
Hiermee kun je een bedieningspaneel kiezen en configureren (indien nodig) dat is aangesloten voor gebruik tijdens het graden in DaVinci Resolve.
General
Hiermee kun je kiezen uit verschillende instellingen die het gedrag van DaVinci Resolve wijzigen. In de sectie LUT-locaties kun je DaVinci Resolve naar externe mappen met LUT’s (Look Up Tables) voor je project laten verwijzen.
Internet accounts
Het paneel Internet accounts dient als loginbeheerder voor de Blackmagic Cloud en andere social media-sites.
Advanced
Deze tabblad wordt gebruikt voor speciale DaVinci Resolve-configuraties en SAN-parameters die van toepassing zijn op oudere bestandssystemen.
Gebruikersvoorkeuren
Gebruikersvoorkeuren bepalen de instelling van de gebruikersinterface in DaVinci Resolve, zodat je deze naar wens kunt aanpassen.
UI Settings
Bovenaan vind je een keuzelijst voor ‘Taal’ waarmee je de taal van de DaVinci Resolve-interface kunt instellen. DaVinci Resolve ondersteunt momenteel Engels, Chinees, Japans, Spaans, Portugees, Frans, Russisch, Thais, Vietnamees en Koreaans. Met extra selectievakjes kun je aangeven welk project je bij het opstarten wilt openen en hoe de viewers die in elke pagina van DaVinci Resolve verschijnen, geconfigureerd moeten worden.
Project Save and Load
Dit paneel bevat de cruciale functies voor automatisch opslaan, inclusief de optie ‘Live opslaan’ waarmee DaVinci Resolve je wijzigingen incrementeel kan opslaan terwijl je werkt.
Editing
Met behulp van de talrijke instellingen in dit paneel kun je de editing-ervaring in de Edit-pagina aanpassen. Zo kun je standaardinstellingen bepalen voor het maken van nieuwe timelines en algemene instellingen voor de duur van standaard effecten en het trimgedrag.
Color
Met deze instellingen kun je de grading-ervaring in de Color-pagina aanpassen. Je hebt hiermee controle over de weergave van videoscopes, de look van UI-overlays en andere kleurspecifieke functies.
Fairlight
Met deze instellingen kun je de editing-ervaring in de Fairlight-pagina aanpassen. Je hebt hiermee controle over video-offset, automatisering en algemene instellingen.
Playback Settings
Met deze instellingen kun je aanpassen hoe DaVinci Resolve videoweergave afhandelt. Als je weergave te traag is, kan het helpen om deze instellingen aan te passen.
Control Panels
Met deze instellingen kun je de configuratie van je aangesloten bedieningspaneel aanpassen.
Metagegevens
Met deze instellingen kun je de metagegevensinstellingen aanpassen.
Projectinstellingen
Zodra je een project hebt gemaakt, vind je alle project-specifieke instellingen in het venster Projectinstellingen. Om dit venster te openen, klik je gewoon op de tandwielknop rechtsonder op elke pagina.
De projectinstellingen verschijnen in het midden van het scherm, verdeeld in een reeks panelen. Je kunt deze panelen selecteren via een zijbalk aan de linkerkant. Elk paneel bevat een groep verwante instellingen die van invloed zijn op een specifieke categorie functionaliteit in DaVinci Resolve. Om een paneel met instellingen te openen, klik je eenvoudig op de naam ervan in de zijbalk aan de linkerkant.
- Master Settings (hoofdinstellingen): Deze instellingen definiëren de belangrijkste kenmerken van een project, zoals de resolutie van de timeline, de framesnelheid van de timeline, de kleurwetenschap en de bitdiepte.
- Image Scaling (schaling): De instellingen voor schalen bepalen hoe clips die niet overeenkomen met de resolutie van de timeline worden geschaald zodat ze passen.
- Color Management (kleurbeheer), Camera RAW, Capture and Playback (opname en weergave): Er zijn andere panelen voor kleurbeheer, instellingen voor Camera RAW-bestanden, opname- en weergave-instellingen, etc.
Raadpleeg hoofdstuk 4, “Systeem- en Gebruikersvoorkeuren” voor meer informatie over projectinstellingen.