De pagina Media

Media-pagina

De Media-pagina is de belangrijkste interface voor het importeren, beheren en organiseren van clips in DaVinci Resolve. Het is essentieel voor de werking van DaVinci Resolve dat de bronmedia die door een project wordt gebruikt, los staat van de projectgegevens die u importeert en beheert in de Edit-pagina. Op deze manier kunt u de clips die door timelines in het huidige project worden gebruikt, eenvoudig beheren en bijwerken. U kunt schakelen tussen offline en online media, clips reorganiseren en problemen oplossen die zich voordoen.

Pagina Media in DaVinci Resolve.
De pagina Media.

De Media-pagina bevat niet alleen de belangrijkste functies voor het importeren, beheren en organiseren van clips, maar biedt ook een groot deel van de functionaliteit die wordt gebruikt voor workflows op locatie en voor de ingest, organisatie en synchronisatie van geluid in digitale dailies workflows. Dit hoofdstuk behandelt de meeste functionaliteit van de Media-pagina, inclusief een gedetailleerde uitleg van functies waarnaar in deze handleiding wordt verwezen.

De Media-pagina is onderverdeeld in zes verschillende gebieden, die ervoor zorgen dat je eenvoudig media in je project kunt vinden, selecteren en bewerken. Een groot deel van de functionaliteit en de meeste opdrachten vind je in de contextmenu’s die verschijnen wanneer je met de rechtermuisknop op clips in de Bibliotheek, Bestandsbrowser of Mediapool klikt.

Raadpleeg hoofdstuk 17, “De Media-pagina gebruiken” voor meer informatie over het gebruik van de Media-pagina.

De mediaopslagbrowser

De mediaopslagbrowser toont een lijst van alle volumes die momenteel beschikbaar zijn op je DaVinci Resolve-werkstation. Deze browser gebruik je om media te lokaliseren die je handmatig wilt importeren in je project.

Schermafbeelding media-opslagbrowser.
De mediaopslagbrowser in DaVinci Resolve heeft een “scrubbare clipweergave”.

De viewer

Clips die je in elk gebied van de Media-pagina selecteert, worden weergegeven in de viewer. Onderaan verschijnt een jog-balk waarmee je de afspeelkop direct met de muis kunt verplaatsen. Tussen de keuzelijst voor de weergavemodus en de transportknoppen vind je een jog-wiel waarmee je langere clips langzaam kunt doorlopen. De volledige breedte van de jog-balk vertegenwoordigt de totale duur van de clip in de viewer. De huidige positie van de afspeelkop wordt weergegeven in het timecodeveld rechtsboven in de viewer. Onder de jog-balk vind je eenvoudige transportknoppen Jump to First Frame (naar eerste frame springen), kunt Play/Stop (afspelen/stoppen) en Jump to Last Frame (naar het laatste frame springen). Het geluidsniveau kan worden aangepast door met de rechtermuisknop op het luidsprekerpictogram te klikken en de schuifbalk te slepen.

Viewer pagina Media.
Viewer pagina Viewer.

De viewer in Cinema-weergavemodus

Je kunt de viewer ook in de Cinema-weergavemodus zetten door te kiezen voor Workspace > Viewer Mode > Cinema Viewer (Command-F). In deze modus vult de viewer het hele scherm. Dit commando schakelt de Cinema-weergavemodus in en uit.

De viewer op een apart scherm

Als je twee schermen op je computer hebt aangesloten, kun je de viewer het ene scherm laten vullen en de DaVinci Resolve-interface op het andere scherm houden. Dit doe je door te kiezen voor Workspace > Full Screen Viewer On en het scherm te selecteren dat je voor de viewer wilt gebruiken.

Media Pool

De Media Pool bevat alle video-, audio- en stilstaande beelden die je importeert in het huidige project. Ook media die automatisch wordt geïmporteerd samen met timelines die in DaVinci Resolve zijn geïmporteerd, vind je hier terug. Normaal gesproken komt alle geïmporteerde media in de map ‘Master’, maar de Mediapool kan worden georganiseerd in zoveel door de gebruiker gedefinieerde mappen (bins) als je nodig hebt. Media kan binnen de Media Pool vrij van de ene map naar de andere worden verplaatst. De Mediapool verschijnt ook op de Edit-, Fusion-, Color- en Fairlight-pagina’s, waardoor je overal waar relevant clips en timelines kunt doorbladeren en openen.

Selected bins clips Media Pool.
Mediapool met de clips van de geselecteerde map(pen).

Metadata Editor (metagegevens-editor)

Wanneer je een clip selecteert in een willekeurig gebied van de Media-pagina, worden de bijbehorende metagegevens weergegeven in de metagegevens-editor. Als je meerdere clips selecteert, verschijnt alleen de informatie van de laatst geselecteerde clip.

De koptekst van de metagegevens-editor bevat niet-wijzigbare informatie over de geselecteerde clip, waaronder de bestandsnaam, map, duur, framesnelheid, resolutie en codec. Binnen de metagegevens-editor vind je een reeks bewerkbare velden waarmee je de verschillende beschikbare metagegevens kunt bekijken en wijzigen. Rechtsboven in de metagegevens-editor kun je via een keuzelijst verschillende sets metagegevensvelden en selectievakjes selecteren. Deze sets zijn gegroepeerd voor specifieke taken of workflows.

Editor metadata.
Editor metadata clip.
Schermafbeelding audiometers.
Audiometers tonen geluid.

Audiopaneel

Het audiopaneel kan via twee knoppen boven de audiometers op twee verschillende manieren worden weergegeven.

  • Meters-modus (standaard): In de standaardmodus “Meters” worden audiometers weergegeven. Deze meters tonen de geluidsniveaus van clips die je afspeelt.
  • Waveform-modus: In de “Waveform”-modus kun je audioclips naast videoclips in de viewer laden om ze handmatig te synchroniseren.

Het audiopaneel kan ook worden verborgen.