Hollevatentroubadours

Photo of author
Door: Edo Dijkgraaf

Neem je weleens te moeite om te luisteren naar dat wat je niet wilt horen? Hollevatentroubadours maken het ons niet eenvoudig, maar ik garandeer je dat luisteren loont.

Veel mensen denken dat communicatie moeilijk is, maar dat is het natuurlijk helemaal niet. Het is een kwestie van interpreteren en opmerken wat er NIET gezegd wordt. Als je als ongeboren baby je moeder beurs trapt, kan ze haar geluk niet op. Doe hetzelfde 20 jaar later nog een keer en dan wordt het plotseling heel anders uitgelegd.

Hollevatentroubadours

Een speciale uitdaging vormen de hollevatentroubadours. Types die het je allemaal haarfijn uit kunnen leggen. De huizenprijzen stijgen omdat we al die buitenlanders binnenhalen, Covid-19 bestaat niet en iedereen in een Tesla Model Y heeft het achter zijn/haar ellebogen. Als je echt geen hollevatentroubadours kent, moet je voor de grap weer eens gaan twitteren. Zum kotzen!

Het beste wat je kunt doen om te voorkomen dat je op een verjaardag de hele avond naast een hollevatentroubadour moet zitten, is domweg niet naar de verjaardag gaan. De vraag is wel of je dat als intelligent mens ook echt moet nastreven. Bedenk jezelf dat het geen verjaardag is, maar de personeelskantine. Zou je dan ook je bezoek aan de kantine vermijden? Op de zaak lopen er ook hollevatentroubadours rond. Afhankelijk van hun repertoire kunnen de mantra’s van deze mensen het werkplezier van anderen redelijk vergallen. Neem daarom eens de moeite te luisteren naar wat ze niet zeggen (maar wel communiceren).

Verdeel de azijnpissers over de teams

Als je de klagers over de teams verspreidt, dan is dat geen kwestie van verdeel en heers. Het is ook geen poging om de leidinggevenden in te zetten om de zwartkijker te hersenspoelen. Het is immer niet de taak van een teamleider om de (levens)opvattingen van de teamleden te veranderen. We leven in een vrij land en mensen die anders zijn en anders denken zijn een zegen. Ze bieden inspiratie en zorgen voor afwisseling. De reden om mensen te verdelen over het bedrijf, is niet omdat pessimisten lastig en contraproductief zijn. De reden is omdat een team elkaar niet kan aanvullen als iedereen min of meer hetzelfde is. Als alle neuzen dezelfde kant op staan, dan is je blinde vlek maximaal.

Reageren? Graag!