Contrastversie favicon ComBron Communicatie SEO handleiding: metabeschrijving en rich snippets

Goede metabeschrijvingen en rich snippets zorgen voor meer bezoekers, daarom in dit deel van de SEO-handleiding: Aantrekkelijke metabeschrijvingen: tips en voorbeelden.

Metabeschrijvingen zijn korte tekstfragmenten die worden weergegeven in de zoekresultaten van zoekmachines. Ze worden gebruikt om een pagina te beschrijven en om bezoekers aan te moedigen om op de pagina te klikken.

Wat zijn metabeschrijvingen en hoe zorg ik ervoor dat mijn website positief opvalt in de zoekresultaten?

Wat zijn metabeschrijvingen?

Metabeschrijvingen zijn korte tekstfragmenten die worden weergegeven in de zoekresultaten van zoekmachines. Ze worden gebruikt om een pagina te beschrijven en om bezoekers aan te moedigen om op de pagina te klikken. Metabeschrijving.

Waarom zijn metabeschrijvingen belangrijk?

Metabeschrijvingen zijn belangrijk omdat ze het eerste zijn dat mensen zien wanneer ze een zoekresultaat openen. Ze kunnen dus een grote impact hebben op de kans dat iemand op je pagina klikt.

Hoe maak je een aantrekkelijke metabeschrijving?

Er zijn een aantal dingen die je kunt doen om een aantrekkelijke metabeschrijving te maken:
Gebruik relevante zoekwoorden: De metabeschrijving moet de zoekwoorden bevatten die mensen gebruiken om je pagina te vinden. Dit helpt om je pagina hoger te laten scoren in de zoekresultaten.
Schrijf een pakkende titel: De titel van de metabeschrijving is het eerste dat mensen zien, dus zorg ervoor dat deze pakkend is en de aandacht trekt. Een goede titel is kort, bondig en bevat de belangrijkste informatie over de pagina.
Geef een samenvatting van de pagina: De metabeschrijving moet een korte samenvatting geven van de inhoud van de pagina. Dit helpt bezoekers om te bepalen of de pagina relevant is voor wat ze zoeken.
Gebruik actiewoorden: Actiewoorden zijn woorden die mensen aanmoedigen om iets te doen. In het geval van metabeschrijvingen kun je actiewoorden gebruiken om mensen aan te moedigen om op je pagina te klikken. Enkele voorbeelden van actiewoorden zijn “lees meer”, “bekijk”, “download” en “klik hier”.
Wees eerlijk: Mensen kunnen er snel doorheen prikken als je een metabeschrijving gebruikt die niet eerlijk is. Zorg ervoor dat je metabeschrijving een accurate weergave is van de inhoud van je pagina.

Hoe zorg je ervoor dat bezoekers klikken?

Naast het schrijven van een aantrekkelijke metabeschrijving, kun je ook de volgende tips volgen om de kans te vergroten dat bezoekers op je pagina klikken:
Gebruik sterke call-to-actions: Call-to-actions zijn instructies die mensen vertellen wat ze moeten doen. In het geval van metabeschrijvingen kun je call-to-actions gebruiken om mensen aan te moedigen om op je pagina te klikken, bijvoorbeeld door te zeggen “Lees meer” of “Klik hier”.
Gebruik emotie: Mensen zijn meer geneigd om op iets te klikken als het hen emotioneel aanspreekt. Je kunt emotie in je metabeschrijving gebruiken door bijvoorbeeld een gevoel van nieuwsgierigheid, opwinding of verlangen te creëren.
Wees uniek: Probeer een metabeschrijving te schrijven die uniek is en zich onderscheidt van de andere zoekresultaten. Dit kan je helpen om op te vallen en meer klikken te genereren.

Rich snippets en schema

Rich snippets zijn uitgebreidere weergaves van zoekresultaten die extra informatie bevatten, zoals sterrenbeoordelingen, afbeeldingen of video’s. Ze kunnen helpen om je pagina meer op te vallen in de zoekresultaten en kunnen het aantal klikken op je pagina verhogen.

Om rich snippets te laten verschijnen, moet je schema-markeringen gebruiken in de HTML-code van je pagina. Schema-markeringen zijn code die informatie over je pagina aan zoekmachines verstrekt.

Twee tools om schema (code) te checken

Lengte van titel en metabeschrijving

De titel van de metabeschrijving moet tussen 50 en 60 tekens lang zijn, inclusief spaties. De metabeschrijving moet tussen 150 en 160 tekens lang zijn, inclusief spaties.

Als je de lengte van de titel of metabeschrijving overschrijdt, zal de zoekmachine een deel van de tekst afkorten. Dit kan de leesbaarheid en de effectiviteit van de metabeschrijving verminderen.