Contrastversie favicon ComBron Communicatie SEO handleiding: zoekwoorden in heading tags (H1, H2, H3…)

Wil je dat Google weet waarover een tekst gaat? Maak dan gebruik van heading tags. Heading tags zijn de koppen boven paragrafen. SEO H1, H2, H3…

Als de kop van een paragraaf de titel is, dan wil je (uiteraard) dat er een zoekwoord in staat. Het helpt niet alleen de zoekmachines, maar ook je lezers (de bezoekers van jouw website) zullen er blij mee zijn. Tijdens de eerste keer dat een tekst bekeken wordt, inventariseren je bezoekers de koppen. Dit noemen we koppensnellen. Goed gebruik van de koppen nodigt uit tot lezen.

Wat zijn heading tags?

Heb je je weleens afgevraagd waar de H1, H2, H3, etc voor dienen? Ze geven de koppen aan. De belangrijkste kop (titel) is de H1; de minst belangrijke is de H6.

Zoekwoorden (keywords) in heading tags (H1, H2 en H3) stoppen om hoger in Google te komen.

Webpagina’s zijn html-documenten en koppen (heading tags) zijn belangrijk in html-documenten. Bing, Google en de rest weten dat de belangrijkste tekst wordt aangegeven met H1. Als daar dus niet jouw belangrijkste zoekwoord (in) staat, dan sla je de plank mis.

Twee waarschuwingen als het gaat om het gebruik van heading tags

Heading tags zijn belangrijk. Voor goede SEO dien je twee zaken nimmer uit het oog te verliezen.

  1. Zoek uit of jouw cms (contentmanagementsysteem) de titel van een pagina automatisch benoemd als H1. Je mag namelijk nooit twee maal een H1 gebruiken in een tekst.
  2. Heading tags maken je tekst overzichtelijk, maar zie ze niet als tools waarmee je je tekst opmaakt. Ze zijn namelijk niet bedoeld om letters groter of vetter weer te geven.

Beide regels zijn belangrijk als je niet wilt dat de zoekmachines jou verdenken van zoekwoordspamming, want dat kost je jouw vindbaarheid i.p.v. dat het je vindbaarder maakt. Computers zijn nog altijd niet zo slim als mensen en willen duidelijkheid. Twee maal een H1 draagt daar niet aan bij.

Weet je niet zeker of jouw cms een H1 van je page tag (paginatitel) maakt?

Zo zoek je het uit:

  1. Surf naar een willekeurige pagina op je website.
  2. Ga op een leeg stuk (bijvoorbeeld tussen twee regels) staan en klik met je rechter muisknop.
  3. Afhankelijk van je browser klik je op Bron weergeven (Firefox) of Inspecteren (Chrome). Je ziet nu de tekst als html. Zoek in de code de titel van de pagina op en kijk of deze tussen <H1> en </H1> staat. Zo ja, dan maakt jouw cms een H1 van je titel.