Contrastversie favicon ComBron Communicatie Instellingen (Settings Menu)

Als u op de hier afgebeelde knop tikt, wordt het instellingenmenu weergegeven.

Tik ergens in de cameraweergave buiten het menu Instellingen om te sluiten of om een niveau omhoog te gaan terwijl u door de instellingenmenu-categorieën navigeert.

In dit hoofdstuk maken we kennis met de instellingsmogelijkheden van de app zoals de keuze van verschillende beeldverhoudingen, hogere beeldkwaliteit door het aanpassen van de bitrate, het aanpassen van het aantal beelden per seconde, audio-opties, het toepassen van accessoires, de resolutie, enz. Omdat het hoofdstuk nogal groot is, kan hieronder op de verschillende onderwerpen geklikt worden.

Resolutie, framing en kwaliteit

Resolutie opties:

 • 4K 2160p *
 • 3K 1836p *
 • 2K 1152p *
 • HD 1080p
 • HD720p

Met ster (*) was oorspronkelijk alleen voor de iPhone 6s/6s+, iPhone SE, iPhone 7/7 + en iPad Pro 9.7, maar er zijn inmiddels veel meer apparaten waarmee dit kan.

Framing opties:

16:9

Standaard breedbeeldformaat

17:9

DCI

2,59:1

Cinerama

1:1

Vierkant, vooral handig voor sociale netwerken

2,2:1

Brievenbus

2,76:1

Ultra Panavision

4:3

Standaard

2,39:1

Super 35

Bron bijsnijden tot overlay

Indien ingeschakeld, worden er zwarte balken weergegeven om het opgenomen gebied van het scherm aan te geven. Als u de zwarte balken alleen als richtlijn wilt gebruiken en de crop (het bijsnijden) in de postproductie (tijdens het bewerken van de beelden wilt afhandelen, dan moet je dit uitschakelen. Met de knop Crop source to overlay naar links (dus uitgeschakeld) is er een dunne rand te zien in het beeld die de doelverhouding van het frame weergeeft, maar wordt het volledige 16: 9-frame opgenomen.

Videocodering:

De videocoderingsratio heeft een grote impact op de uiteindelijke videokwaliteit. Hoe hoger de coderingsratio, hoe meer gegevens er worden gebruikt voor een clip. FiLMiC Pro biedt vier niveaus (ratio’s) van codering. Van Extreme als hoogste kwaliteit tot Economy als laagste. Hoe hoger de kwaliteit des te meer (opslag)ruimte het videobestand nodig heeft op je apparaat. Experimenteer met verschillende coderingsratio’s om tot de beste combinatie van prestaties, grootte en kwaliteit te komen.

Opmerking over bestandsgrootte en videokwaliteit

De app bepaalt bij het “wegschrijven” van de video of de instellingen haalbaar zijn. Wanneer u een bitrate instelt in FiLMiC Pro, stelt u een doel voor de camera en de app. Omdat de app het resultaat dient te optimaliseren, zult u afhankelijk van de kwaliteit van de feed mogelijk bitsnelheden constateren die hoger of lager zijn dan het ingestelde doel. Zo wil FiLMiC Pro zorgen voor hoge kwaliteit en tegelijkertijd de videobestandsgrootte zo klein mogelijk houden.

Economy

Bespaar ruimte (opslag) met deze voordelige bitrate. Lagere resolutie om meer ruimte te besparen.

Apple Standard

Dezelfde datasnelheid als bij filmen zonder de app. Bij iedere resolutie de standaard bitrate van de telefoon.

FiLMiC-quality

Bij 1080p is FiLMiC-kwaliteit 32mb per seconde voor verbeterde beeldkwaliteit, details en kleurinformatie.

FiLMiC Extreme

De app stelt een doel van 100 mbps voor 2k, 3k en 4k.

Bij 1080p is dit doel 50 mbps.

Voorbeelden van FiLMiC Pro-bitsnelheden hierboven zijn aangegeven in mbps. (mbps = megabits per seconde).

Frame rate

Mogelijkheden beelden per seconde:

Frame rate of FPS is het Engels voor het aantal beelden per seconde. De “knop” waarmee het aantal beelden per seconde kan worden gekozen, bevindt zich rechtsboven in het scherm. U kunt schakelen tussen de standaard filmmodus en de timelapsemodus. (Raadpleeg het volgende gedeelte van deze handleiding voor Timelapse-instellingen.)

Frame Rate Presets – In het bovenste gedeelte van dit menu worden de ‘standaard’ frame rate-presets weergegeven die door uw apparaat worden ondersteund. Vooraf ingestelde opties zijn: 24 FPS, 25FPS, 30FPS, 48FPS, 50FPS, 60FPS, 120FPS & 240FPS

Als u op een van de framesnelheden tikt, verschijnt er een grijze cirkel omheen en wordt het aantal beelden per seconde voor opnemen en afspelen ingesteld. 24, 25 en 30 FPS worden wereldwijd het meest gebruikt.

** De mogelijkheid voor 120 FPS en 240 FPS is apparaatafhankelijk en wordt alleen ondersteund als de resolutie is ingesteld op 720p

Motion slider – De motion slider (schuifknop) voor framesnelheid is een intuïtieve oplossing voor een verwarrend probleem uit het verleden: hoe weet u door een slow- of fast motion-optie te selecteren wat deze met uw werkelijke framesnelheid zal doen? Het bewegingsschuifmechanisme werkt door op de cirkel van het midden naar links of rechts te tikken en te slepen. Als de schuif in het midden staat, wordt de weergave van het opgenomen beeld niet versneld of vertraagd. De snelheid van uw opname en de weergave zullen hetzelfde zijn. Beweegt u de schuif naar links of naar rechts dan creëert u slowmotion of fast motion-effecten. Wanneer u de schuifknop beweegt, zult u zien dat de cirkel om de vooraf ingestelde framesnelheid rood kleurt om aan te geven dat u niet langer op de standaard framesnelheid filmt.

Frame Rate Selectors – In het onderste (derde) deel van het menu treft u nog meer instellingsmogelijkheden. U kunt individuele beelden per seconde voor filmen en afspelen selecteren en uw eigen aangepaste combinaties maken. Door dit te doen, kunt u zelfs elke gewenste niet-standaard synchronisatiesnelheid bereiken. Wilt u een clip die is opgenomen en synchroon wordt afgespeeld met 7 fps? Dat kant! Zet beide knoppen op 7 FPS en je bent klaar om te gaan.

Timelapse

De app kan in timelapse-modus worden gezet. Dit is een alternatieve vorm van een framerate-systeem waarmee de app videobeelden maakt op basis van seconden per frame in plaats van frames per seconde. Timelapse wordt gebruikt om mooie, vloeiende clips te maken die gedurende een lange periode worden vastgelegd en in versneld tempo worden afgespeeld. Schiet een zonsondergangscène of leg de drukte van het verkeer in de binnenstad van een hele dag vast in één kleine voltooide clip.

FiLMiC timelapse kan opnames maken in een van de acht vooraf gedefinieerde opname-intervallen. De opname kan afgespeeld worden als een video in 24, 25 of 30 fps. In de timelapse-modus geeft de app ‘TL’ weer naast de tijdcode. De eerste twee segmenten van de teller worden weergegeven als minuten en seconden van de laatste opname; het derde segment telt het aantal reeds gemaakte beelden.

Audio

Microfoon selectiemogelijkheden:

 • alleen video
 • microfoon onderkant telefoon
 • microfoon voorzijde telefoon
 • microfoon achterkant telefoon

** Tip, selecteer de microfoonoptie die het dichtst bij het geluid ligt dat u vastlegt

Een opmerking over externe microfoons:

 • Wanneer een externe microfoon is aangesloten, gebruikt de app de externe microfoon automatisch als uw primaire audiobron en wordt de microfoon van de telefoon uitgeschakeld.
 • Houd er rekening mee dat voor sommige externe microfoons een TRRS-adapter nodig is om met de FiLMiC Pro-app te werken.

Ondersteunde indelingen voor audiocodering:

 • AAC
 • AIFF
 • WAV

Ondersteunde audiosamplingsfrequenties:

 • 44,1 kHz
 • 48,0 kHz
 • 96,0 kHz (vereist externe lightning microfoon)

Extra opties zijn onder meer:

Automatische versterkingscorrectie – Wordt voornamelijk gebruikt wanneer de interne microfoon van het apparaat wordt gebruikt of met een externe microfoon zonder aanpassing van het versterkingsniveau. Hierdoor kunnen de FiLMiC Pro gain control slider en instelling worden ingeschakeld. Als deze instelling niet is aangevinkt, is de verwachting dat er een externe microfoon wordt gebruikt die een native gain control op de microfoon zelf ondersteunt.

Spraakverwerking – Indien ingeschakeld, markeert deze instelling audiofrequenties in het bereik van menselijke spraak om de menselijke stem beter naar voren te brengen.

Bluetooth-audiomonitoring – (Er is hiervoor geen knop op het scherm in de app) U kunt uw telefoon verbinding laten maken met een bluetooth-hoofdtelefoon. Eenmaal verbonden zal FiLMiC Pro de audio-output automatisch naar het bluetooth-apparaat leiden.

OPMERKING: het wordt aanbevolen om alleen een hoofdtelefoon via bluetooth aan te sluiten als u de app gebruikt. Het gebruik van een bluetooth-luidspreker kan leiden tot een storende audiofeedback lus (rondzingen), aangezien de microfoon de audio-uitvoer van de luidspreker kan oppikken.

Apparaat (device) telefoon

Opslaan op filmrol (standaard map van telefoon)

Schakel dit in om alle beelden die zijn opgenomen in FiLMiC Pro standaard op de filmrol op te slaan.

Opmerking: FiLMiC raadt aan om waar mogelijk de FiLMiC-bibliotheek te gebruiken omdat:

 • Native videokwaliteit is gegarandeerd bij gebruik van de FiLMiC-bibliotheek.
 • De FiLMiC-bibliotheek de enige manier is om de bestandsnaamcodering vanuit de app te behouden. Als je naar de filmrol kopieert, zal de telefoon de bestandsnaam een ​​willekeurige reeks cijfers en letters geven.
 • Een andere zorg is dat de camerarol een potentieel faalpunt is. Bij het kopiëren naar of opslaan op de camerarol is de kans op gegevensverlies groter. Bijvoorbeeld als om een ​​of andere reden de bewerking wordt onderbroken (weinig schijfruimte, bijna lege batterij, inkomend gesprek, enz.)

Daarnaast zijn er drie bekende scenario’s die moeten worden vermeden bij het gebruik van de camerarol:

 1. iCloud-fotobibliotheek: als u de iCloud-fotobibliotheek gebruikt, wordt het aanbevolen om kopiëren of opslaan op de camerarol te vermijden, omdat dit tot gegevensverlies kan leiden. Controleer dit in de instellingen-app van uw apparaat onder het menu iCloud-> Foto’s.
 2. 4K-video met 1,33 anamorfe (Moondog) beelden: bij gebruik van de Moondog-adapter met 4K zou de resulterende clip de resolutielimieten van de camerarol overschrijden. Om het bestand over te dragen, wordt het formaat aangepast, wat kan leiden tot kwaliteitsverlies.
 3. Hoge frame rates: (meer dan 60 fps) moeten worden vermeden bij het opslaan of kopiëren naar de camerarol. De camerarol zelf behoudt de framesnelheid correct, maar bij het delen vanaf de camerarol zal het beeldmateriaal vaak worden omgezet een andere framesnelheid.

Oriëntatieslot (vergrendeling horizontaal/verticaal)

Het oriëntatieslot biedt de mogelijkheid om de huidige beeldoriëntatie van de app te behouden. Als u deze functie in verticale richting inschakelt, wordt het beeld verticaal vergrendeld. In combinatie met de presets (voorinstellingen) kan deze functie erg handig zijn om een ​​voorkeurscombinatie in te stellen voor verticale of liggende clips.

Voorbeeld actief

Bepaalt of het videovoorbeeld op het scherm wordt weergegeven. Gebruik deze functie in situaties waarbij het licht het voorbeeldscherm het omgevingslicht in de kamer of van een secundaire camera in de buurt kan beïnvloeden. Bij gebruik in combinatie met Tap to Hide Interface kan het hele telefoonscherm worden verduisterd.

Tik om de interface te verbergen (Tap to Hide Interface)

Deze instelling verbergt de bedieningselementen op het scherm met een tik op het scherm. Gebruik deze functie als u de schermweergave van de telefoon op een extern scherm toont.

Werk als volgt als u deze optie wilt gebruiken:

 • richt de camera
 • tik op de opnameknop
 • controleer met de tijdteller of de video-opname loopt
 • tik op het scherm om de primaire bedieningselementen te verbergen.

Deze functie is zeer geschikt voor gebruik met een hdmi-videoadapter voor externe monitoring of via een AirPlay-apparaat zoals de AppleTV.

Verberg vizier/kader met interface

Gebruik deze instelling samen met de ‘Tik om interface te verbergen’ als het de bedoeling is om ook de ronde schuifknoppen voor focus en belichting te verbergen, waardoor een volledig schone voorvertoning van de opname overblijft.

Samenvoegen (stitch-modus)

Met Stitch functionaliteit kunt u een live-opname pauzeren en hervatten. De resulterende reeks clips wordt automatisch samengevoegd zodat u dat niet meer handmatig hoeft te doen.

 • Als u de Stitch-modus gebruikt, kunt u op de opnameknop tikken om een opname te starten.
 • Tik nogmaals op de opnameknop om de opname te pauzeren.
 • Tik nogmaals om de opname te hervatten.
 • Druk lang op de opnameknop om de opname te stoppen.

Snap Focus

Deze instelling zal het gedrag van het focusvizier veranderen om sneller te reageren op beweging en veranderende focusmeting. Snap Focus past het best bij situaties met een snel veranderende compositie en live-action-opnamen zoals sport, dans, enz.

Als Snap Focus is uitgeschakeld, is het standaard focusgedrag van toepassing. De app gebruikt dan een soepeler en minder gevoelig focusalgoritme.

Schakel Remote in

Zet deze instelling op AAN als u wilt dat FiLMiC Pro vindbaar is voor apparaten met FiLMiC Remote op hetzelfde WiFi-netwerk. FiLMiC Remote is een aparte applicatie voor iOS die alle aspecten van FiLMiC Pro kan bedienen vanaf een apart apparaat waarop FiLMiC Pro Remote is geïnstalleerd.

Voorinstellingen (presets)

Met de presetfunctie kunt u voorinstellingen configureren, opslaan en bijwerken voor de meeste FiLMiC Pro-instellingen. Hierdoor kan een bepaalde opnamestijl snel worden ingeschakeld. Wil je een speciale preset voor je favoriete Motion FX? Selecteer de gewenste framesnelheid en sla hem vervolgens op als voorinstelling.

Met één druk op de knop toegang tot de Super 35 Matte? Selecteer de gewenste aspectverhouding en sla op als voorinstelling. Wilt u uw eigen economische preset creëren voor wanneer u weinig opslagruimte heeft of kleinere bestanden wilt e-mailen? Selecteer 720p, kies een lagere bitsnelheid en saven maar! (gebruik geen #, \ of / tekens in de naam van de voorinstelling, aangezien dit geen geldige bestandsnamen zijn voor iOS.

CMS

De optie CMS-instellingen (Content Management System) wordt gebruikt om de eigenschappen van de bestandsnaamgeving van de app te beheren. Het standaardgedrag van de app is om bestanden te coderen met een datum-/tijdstempel van het moment van filmen. Een typische bestandsnaam zoals ‘03072020_171425.mov’ duidt op een videobestand dat op 3 juli 2020 om 17:14 uur lokale tijd is opgenomen. Als u CMS gebruikt, codeert de app in plaats daarvan bestandsnamen op basis van een combinatie van gegevens om de productie, scène en opname van elke clip aan te geven:

 • Productie: stel deze waarde één keer in voor een volledige productie. Eenmaal ingesteld, verandert de waarde niet totdat u deze wijzigt.
 • Scène: net als bij Productie verandert deze waarde niet totdat deze wordt gewijzigd.
 • Take: stel het start take nummer in. De eerste clip van de productie en scène bevat het bij take ingevulde nummer. Bij iedere volgende take zal FiLMiC Pro automatisch het take-nummer verhogen.

Hardware

DJI OSMO Mobile

Met deze instelling kan FiLMiC Pro worden bediend met de bediening (knoppen) op de DJI OSMO Mobile gimbal (hieronder aangeduid met ‘OSMO’).

Uw OSMO verbinden met FiLMiC Pro:

 • Zorg ervoor dat bluetooth is ingeschakeld op uw telefoon en dat deze in uw OSMO is geplaatst als u de gimbal inschakelt.
 • Zorg ervoor dat in de hardware-instellingen van het FiLMiC Pro-instellingenmenu de optie ‘DJI OSMO Mobile’ is ingeschakeld.
  (Opmerking: het kan nodig zijn om deze optie uit te schakelen/weer in te schakelen bij het herstellen van de verbinding met de OSMO.)
 • Er verschijnt een vervolgkeuzelijst met beschikbare OSMO-apparaten in de buurt. Selecteer de OSMO waarmee u verbinding wilt maken.
 • De verbinding zou nu actief moeten zijn.

Werken met de OSMO en FiLMiC Pro:

 • Er zijn vier knoppen op de gimbal die kunnen worden gebruikt om verschillende FiLMiC Pro-functies te bedienen:
 • De ronde joystickbediening.
 • De grote knop onder de ronde joystick (door DJI de ‘sluiter’-knop genoemd).
 • Deze knop dient als moduskiezer bij gebruik met FiLMiC Pro.
 • De opnameknop rechts van de ronde joystick.
 • Ongeacht welke modus u gebruikt, de opnameknop kan worden gebruikt om een ​​FiLMiC Pro-opname te starten of te stoppen.
 • De triggerknop aan de achterkant van het oude model van de OSMO Mobile grip.
 • Tik op deze triggerknop om terug te keren naar modus 1.
 • Dubbeltik op deze trigger om indien nodig de oriëntatie van uw OSMO opnieuw in te stellen.

Er zijn drie bedieningsmodi bij gebruik van FiLMiC Pro met de OSMO. Tik op de grote (sluiter) knop om door elke modus te bladeren. De details van elke modus worden hieronder beschreven:

Modus 1 – Pan/Tilt:

Dit wordt aangegeven door een blauwe LED op de OSMO en is de standaardstartmodus wanneer FiLMiC Pro wordt aangesloten op een OSMO.

 • De ronde joystickknop op de OSMO kan in deze modus worden gebruikt om het pan en tilt te regelen.
 • Dubbeltik op de triggerknop om de pan snel te resetten en/of te kantelen naar de standaardoriëntatie.

Modus 2 – Vizier:

Dit wordt geïdentificeerd door een witte LED op de OSMO. Deze modus biedt de mogelijkheid om richt- en belichtingsschuiven te vergrendelen en ontgrendelen en slider pulls uit te voeren:

 • Druk de ronde joystickknop naar links om het belichtingsschuifknop te vergrendelen. Druk nogmaals op links om het belichtingskruis te ontgrendelen.
 • Mocht de handmatige belichtingsschuif op het FiLMiC Pro-scherm zijn ingeschakeld, dan zal een tikje naar links op de ronde joystick de trekbelichting naar het bovenste trekpunt activeren. Tik nogmaals om naar het onderste trekpunt te trekken.
 • Druk de ronde joystickknop naar rechts om de focusschuif te vergrendelen. Druk nogmaals rechts om het schuifknop te ontgrendelen.
 • Als de handmatige focusschuifregelaar is ingeschakeld op het FiLMiC Pro-scherm, zal een tik naar rechts op de ronde joystick de pull-focus naar het bovenste pull-punt brengen. Tik nogmaals om naar het onderste trekpunt te trekken.

Modus 3 – Handmatige scherpstelling/belichting:

Dit wordt geïdentificeerd door een magenta LED op de OSMO. Deze modus biedt handmatige belichting en scherpstelling:

 • Schuif de ronde joystick naar links en rechts om de focus naar binnen en naar buiten te regelen.
 • Schuif de ronde joystick op en neer om het belichtings (ISO) licht naar donker te regelen.
 • Merk op dat de snelheid van elke aanpassing wordt bepaald door de positie van de snelheidsregelaar voor focus en belichting vanuit de app. Als u de handmatige bedieningsmogelijkheid op het scherm opent en de treksnelheidsregeling bekijkt, kunt u deze omhoog of omlaag schuiven om aan te passen hoe snel de OSMO veranderingen van focus en belichting uitvoert.

Moondog Anamorphic 2.40: 1 Adapter

Configureert de app om beeldmateriaal uit de squeeze te verwijderen met de Moondog Labs Anamorphic Adapter. Deze lens is gebruikt om de film TANGERINE op te nemen (uitgebracht in de zomer van 2015).

Alleen Desqueeze Moondog Preview

Deze instelling kan worden ingeschakeld bij gebruik van de Moondog Labs Anamorphic Adapter als de voorkeur uitgaat naar het verwijderen van video in postproductie. De instelling biedt een afgewerkte, ‘voltooide’ weergave voor het videovoorbeeld, maar de opgenomen clip blijft in de oorspronkelijke geperste staat.

35 mm adapter/afbeelding omdraaien

Gebruik deze instelling om ervoor te zorgen dat uw video de juiste oriëntatie heeft als u de Beasgrip Pro DOF of vergelijkbare lensadapter gebruikt.

Koop uitrusting

Voor meer informatie over accessoires en uitrusting die het FiLMiC-team goede ervaringen heeft opgedaan in het veld, zie: www.filmicpro.com/gear

Presets met de cloud synchroniseren (Sync)

De FiLMiC Sync-mogelijkheid biedt de mogelijkheid om uw vooraf ingestelde gegevens te synchroniseren met een cloudopslagaccount. Dit bespaart tijd en moeite bij het toepassen van voorinstellingen op meerdere apparaten, aangezien de voorinstellingen van één apparaat kunnen worden gesynchroniseerd met een account en vervolgens kunnen worden gedownload door elk apparaat dat zich aanmeldt met dezelfde inloggegevens. Dit is vooral handig om te beschermen tegen het verliezen van voorinstellingen (presets) als u de app verwijdert of als de telefoon defect raakt.

Om FiLMiC Sync te gebruiken:

 1. Tik op de aanmeldknop om een Sync-account te maken. U kunt zich aanmelden met uw naam en e-mailadres en een wachtwoord, of u kunt zich optioneel aanmelden met uw inloggegevens van Facebook.
 2. Eenmaal ingelogd, tikt u eenvoudig op de knop Synchroniseren om nieuwe voorinstellingen of gewijzigde voorinstellingen tussen de app en uw account te synchroniseren. Opmerking: synchronisatie wordt alleen uitgevoerd wanneer de synchronisatieknop wordt ingedrukt.

Social media (community)

Maak verbinding met FiLMiC Pro op sociale media. Bekijk onze website.

Geef ons een recensie in de App store. Directe link naar deze handleiding en manieren om extra hulp te krijgen met FiLMiC Pro via ons ondersteuningsteam en onze contactpagina.

Overzicht (overview)

Het overzichtspaneel is een handige enkele bron van de huidige configuratie van de app. Het toont resolutie, framesnelheid, bitsnelheid, hardware, audio en vooraf ingestelde informatie die momenteel in de app wordt toegepast.